Adevărat sau fals despre alăptare

1 2 jpg jpeg

Alăptarea modifică forma sânilor

Fals. În perioada sarcinii, sânii se măresc, pe de o parte datorită creşterii în greutate, iar pe de alta ca efect al stimulării lactaţiei. Asta nu înseamnă însă automat că se vor lăsa şi nu îşi vor recăpăta forma de dinainte. Pentru a îi păstra fermi şi sănătoşi, poţi folosi anumite loţiuni speciale de hidratare a pielii din această zonă, care previn apariţia micilor vergeturi.

Hrănirea la sân a nou-născutului în timpul nopţii este benefică

Adevărat. Alăptarea în timpul nopţii te va ajuta să ai o cantitate suficientă de lapte pentru micuţul tău. Dacă faci o pauză prea mare între două alăptări, cantitatea de lapte se poate diminua semnificativ. Dacă bebeluşul tău plânge în timpul nopţii, nu te feri să îl hrăneşti.

Sugarul trebuie pus la sân o dată la 3 ore

Fals. Se recomandă alăptarea la cerere. În acest fel, respecţi nevoile naturale ale copilului tău. Nu trebuie să îi impui consumul unei anumite cantităţi de lapte, doar pentru că s-ar potrivi vârstei sau greutăţii lui. Cifrele din cărţi au o valoare orientativă, fiecare copil este unic şi are nevoi diferite. Atât timp cât creşterea ponderală respectă o evoluţie normală, nu este nevoie să se intervină.

Citeşte şi: Ceaiuri pentru stimularea lactaţiei

Sânii mici nu pot produce suficient lapte

Fals. Nimic mai neadevărat. Nu ai niciun motiv să te simţi complexată sau îngrijorată dacă sânii tăi nu sunt foarte mari. Mărimea lor nu are nicio legătură cu producerea laptelui matern. Există studii care arată că o alăptare frecventă te ajută să ai lapte mai mult timp, indiferent de cupa pe care o ai la sutien.

Alăptarea poate fi un proces dureros

Adevărat. Într-adevăr, dacă micuţul tău stă într-o poziţie inconfortabilă sau nepotrivită, e posibil să experimentezi un disconfort. Încearcă să schimbi poziţia sau să îl alăptezi la celălalt sân, dacă senzaţia te deranjează peste măsură. Acest aspect este perfect normal şi temporar. Pe măsură ce vă obişnuiţi unul cu celălalt, sensibilitatea se va diminua. Dacă durerea persistă, cere ajutorul unui specialist.

Info

Alăptarea nu te împiedică să pierzi în greutate după naştere.

Nu poţi rămâne însărcinată dacă alăptezi

Fals. Deşi hormonii asociaţi cu alăptarea încetinesc ovulaţia, este totuşi posibil să rămâi însărcinată chiar şi la 3 săptămâni de la naştere. Majoritatea medicilor recomandă abstinenţa până la a şasea săptămână după ce ai născut. Totodată, este indicat să aştepţi cel puţin un an înainte de a rămâne însărcinată din nou. Corpul tău va avea timp suficient să se refacă şi nu va fi supus efortului de a alăpta un nou născut, în acelaşi timp în care trebuie să stocheze substanţe nutritive pentru fătul care începe să se dezvolte.

Laptele nu este suficient de nutritiv pentru copilul tău

Fals. Dacă observi că micuţul tău nu ia imediat în greutate sau nu ai atât de mult lapte, nu te panica. Cel mai probabil, la început, e nevoie ca aceasta să se obişnuiască cu corpul tău şi poziţia din care se poate hrăni cel mai bine. Laptele matern are combinaţia perfectă de proteine, grăsimi, vitamine şi carbohidraţi, fiind cel mai sănătos aliment pentru sănătatea bebeluşului tău. Totodată, calciul şi fierul, esenţiale pentru dezvoltarea lui, sunt mult mai uşor de digerat din laptele mămicii. Se recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni.