Ce este şi cum ajută reflexoterapia în palmă

1 reflexoterapie palma jpg jpeg

Ce ai spune despre o tehnică de masaj prin care se pune presiune asupra anumitor puncte reflexogene, iar tu să te bucuri de o stare mai bună a sănătăţii? Este vorba despre reflexoterapia în palmă, terapie cu indicaţii multiple.

Teoria spune că anumite terminaţii nervoase din palmă sunt corelate cu diferite organe ale corpului, iar masarea punctelor reflexogene îţi poate ameliora durerile şi te poate relaxa.

Reflexoterapia, deşi datează din vremea Antichităţii, nu a fost introdusă în Occident până când un doctor, William Fitzgerald, a dezvoltat termenul de „terapie zonală“ la începutul anilor 1900. Mai târziu, în 1930, fizioterapeutul Eunice Ingham a dezvoltat în continuare această terapie zonală în ceea ce este cunoscut sub numele de reflexoterapie.

Când vine vorba despre reflexoterapie, vârsta nu are limită, putându-se bucura atât nou-născuţii, cât şi adulţii. Ca şi în cazul altor terapii complementare, reflexologia poate fi una dintre modalităţile de alungare a stresului cotidian. Această terapie se poate efectua atât în zona tălpilor, cât şi a mâinilor. În cazul în care zona picioarelor nu poate fi masată din cauza unor probleme sau stări de disconfort (răni, sensibilitate etc.), reflexoterapia în palmă poate fi de ajutor.

O şedinţă poate dura între 30-60 de minute, iar specialistul calificat în domeniul mesajului terapeutic va avea nevoie de istoricul medical pentru a oferi tratamentul şi sfaturile potrivite.

Ameliorează durerea de cap

Reflexologia poate fi utilă în tratarea durerilor de cap, mai ales dacă sunt cauzate de stres sau de anxietate. Într-un studiu din 2015, după o perioadă de 6 luni de terapie în palmă, mai mult de jumătate dintre participanţi au observat o ameliorare. Aproape 25% dintre ei au încetat să mai aibă dureri de cap complet şi aproape 10% dintre aceştia nu au mai luat tratament medicamentos pentru a scăpa de durerile de cap.

Atenuează constipaţia

Reflexologia poate ajuta la ameliorarea atât a cauzelor fizice, cât şi emoţionale ale constipaţiei. Un studiu din 2010 a descoperit că aproape toţi cei 19 participanţi au prezentat mai puţine simptome ale constipaţiei după 6 săptămâni de reflexoterapie în palmă.

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Reflexoterapia în palmă ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, cu efecte pozitive mai ales dacă suferi de sindromul Raynaud, o boală care afectează degetele de la mâini şi de la picioare prin apariţia senzaţiei de frig şi amorţeală, în condiţii de stres sau temperaturi scăzute. De altfel, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui prin reflexoterapia în palmă poate susţine vindecarea mai repede a ţesuturilor vătămate.

Reduce anxietatea

Un studiu din 2017 a arătat că reflexoterapia în palmă a redus anxietatea la persoanele care urmau să fie supuse unei angiografii coronariene (o procedură minim invazivă care ajută la diagnosticarea afecţiunilor cardiace). Persoanele care au avut parte de masarea mâinilor au fost mai puţin anxioase în ceea ce priveşte procedura.

Sfatul specialistului

Cătălin Ranteş, tehnician maseur, cabinet Slim Concept, Bucureşti

Reflexoterapia are şi câteva contraindicaţii de care este bine să ţineţi cont. Nu este recomandată dacă suferiţi de reumatism articular acut, insuficienţă venoasă cronică, flebite şi tromboflebite, boli ale sistemului limfatic (limfoame, infecţii), sarcină cu risc de avort, fracturi, entorse sau alte probleme care împiedică masarea zonei reflexogene. De asemenea, nu este recomandat să mâncaţi înainte de şedinţa de reflexoterapie, iar pentru a ajuta procesul de eliminare a toxinelor din organism este important să consumaţi, după şedinţă, o cantitate mai mare de apă decât de obicei. De altfel, mergeţi pe jos minimum o jumătate de oră. Din cauza cantităţii mari de toxine care este eliminată din organism, pot apărea şi câteva reacţii fizice cum ar fi: transpiraţie urât mirositoare, coşuri pe faţă sau pe corp, greaţă, vărsături şi stări febrile, chiar o uşoară apatie.