Ce efecte are muzica asupra creierului
Muzica este prezentă în natură prin ciripitul şi cântecele păsărilor, vuietul copacilor, zgomotul valurilor mării sau este cântată de oameni cu ajutorul vocii sau al instrumentelor muzicale. Acest dar divin nu este doar pentru relaxare, te binedispune şi te încarcă cu energie pozitivă.
Oamenii de ştiinţă au făcut numeroase studii legate de acest subiect şi au ajuns la concluzia că muzica are un rol important în stimularea emoţiilor, îmbunătăţirea memoriei şi multe altele, potrivit consciouslifestylemag.com
Creşte nivelul de atenţie
Simplu fapt că asculţi muzica ta preferată face ca creierul să capete obiceiul de a fi atent şi de a se concentra. O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Stanford a investigat acest lucru pe mai mulţi participanţi. Subiecţilor li s-au dat să asculte câteva simfonii ale unui compozitor „no name“ al secolului al XVIII-lea. Acestora li s-a urmărit pe tot acest parcurs activitatea cerebrală, iar pozele conforme au relevat că momentele de pauză, adică atunci când nu se mai cânta nimic, indivizii au înregistrat cea mai intensă activitate neuronală.
Pentru că cei care audiau muzică au atins cel mai mare grad de atenţie în timpul momentelor de linişte (pauză muzicală), oamenii de ştiinţă au tras concluzia că ascultatul muzicii poate face ca creierul să anticipeze evenimente şi să menţină o mai mare atenţie asupra actului muzical.
Modifică starea de spirit
E simplu, dacă asculţi muzică relaxantă te vei relaxa, dacă asculţi muzică veselă în tonalităţi majore te vei încărca de la ea cu energie pozitivă, muzica de dans te va face să te ridici de pe scaun şi să ai chef de dans, adică să te activezi. Dacă eşti depresiv nu asculta muzică tristă, melancolică, ci ascultă mai degrabă o muzică din natură sau poate un jazz liniştit, fără note discordante. Dacă alegi să asculţi în mod repetat muzică, acest obicei poate să-ţi confere emoţii înalte, iar nivelul de dopamină va creşte şi el. Muzica îi poate ajuta pe copiii autişti în procesul de înţelegere emoţională, relevă un studiu din Jurnalul de Terapie (Journal of Music Therapy) prin muzică.
Ştiai că...
...hormonul „îmbrăţişării“, şi anume „oxitocina“ se eliberează prin cântat?
Ameliorează simptomele pacienţilor cu Alzheimer
Muzica, mai exact cea a timpurilor fiecăruia, are un efect umitor asupra sănătăţii cerebrale, îmbunătăţeşte capacitatea de memorare şi îi ajută pe cei suferinzi de Alzheimer să se destindă şi să reacţioneze la ea. Într-un filmuleţ de pe youtube este prezentat un bătrân în cărucior, suferind de această boală. Dacă până să i se pună căşti pentru a asculta muzica lui preferată, nu putea să răspundă nici măcar cu da sau nu, imediat după auzirea melodiei, faţa i s-a luminat şi el a început să se mişte şi să murmure. Efectul a continuat şi după ce s-a oprit muzica şi a putut să lege o conversaţie normală. Iată că muzica chiar poate trece de bariere peste care uneori medicina nu poate.