Ce e interzis să mănânci când ai gastrită
Inflamaţia acută sau cronică a mucoasei gastrice înseamnă apariţia gastritei, care trebuie tratată imediat, deoarece poate avea consecinţe foarte grave, precum hemoragia sau perforaţia stomacului.
De multe ori, gastrita se instalează fără să ne dăm seama, abia mai târziu apar şi simptomele, precum durere în plexul hipogastric, arsuri la stomac, stări de greaţă şi vomă, însoţite de dureri de cap după o masă copioasă cu grăsimi sau după ce se consumă alimente excitante, precum alcoolul sau cafeaua.
Microbul Helicobacter pylori este cel care duce la această afecţiune, care netratată poate duce la ulcer sau cancer gastric. Aşadar, tratarea bolii trebuie luată foarte în serios. Acest microb începe să îşi facă de cap atunci când alimentaţia de zi cu zi este dezechilibrată şi inadecvată, iar nivelul de stress şi oboseală este foarte ridicat. Sistemul imunitar are de suferit, iar microbul se instalează mult mai uşor, de aceea este important ca tratamentul să fie unul serios şi complet.
Gastrita semnalează că s-a produs un dezechilibru în organism, cel mai probabil din cauza regimurilor alimentare de astăzi, care sunt acidifiante. De aceea este nevoie de o dietă echilibrată, altfel întregul organism suferă şi se ajunge în final la îmbolnăvire.
Ce e interzis să mănânci când ai gastrită
- Evită, cu orice preţ, consumul de alimente prăjite sau grase, cum ar fi, de exemplu, carnea grasă de porc, prăjită sau altfel gătită;
- Condimentele picante: evită mirodeniile precum piperul negru sau roşu, chilly, boia, scorţişoară sau cuişoare; de asemenea, sunt interzise murăturile, oţetul şi alimentele foarte sărate;
- Elimină complet băuturile de tip ,,cola'', cafeaua, sucurile acide, cacaua caldă, laptele, ceaiul de mentă, ceaiul verde şi negru şi băuturile alcoolice. Sucurile din fructe acide (portocale, lămâi, grepfrut) sunt complet interzise;
- Include în alimentaţia ta alimente bogate în flavonoizi: mere, afine, usturoi, ceapă, deoarece acestea ajută la diminuarea bacteriilor ce provoacă gastrita;
- Evită, de asemenea, consumul în exces de carne de vită, peşte prăjit sau carne de porc;
- Nu consuma produse de origine animală precum lapte, unt, smântănă, brânză sau cremă de brânză;
- Evită prăjiturile grele, cu multă ciocolată, biscuiţii cu unt, gogoşile, negresele sau alte produse alimentare coapte.