Apendicita este o afectiune a apendicelui, care se inflameaza, din cauza obstructiei cavitatii organului sau din cauza unei proliferari limfatice care poate fi stimulata bacterian sau prin prezenta unui mic corp strain (sambure, seminte).

Printre factorii bacterieni se numara germenii intestinali, stafilococul, pneumococul sau streptococul, de asemenea viermii si parazitozele intestinale. Alti factori care duc la inflamarea apendicelui sunt si tulburarile digestive, bolile copilariei (pojar, varicela, oreion) sau inflamatia amigdalelor.

Pentru aceasta afectiune nu exista tratament medicamentos, ci se trateaza doar prin operatie. Daca nu se intervine cat mai repede, apendicele se poate rupe si infectia invadeaza sangele sau cavitatea abdominala, ceea ce duce la complicatiile apendicitei, peritonita.

Pentru a preveni aceasta boala, iti prezentam primele simptome ale apendicitei!

Cauzele apendicitei - Durere in jurul buricului

Atunci cand apendicele este inflamat, unul dintre primele semne de avertizare este durerea resimtita in jurul buricului, care este adesea confundata cu o banala durere de stomac. Cu toate acestea, durerea este progresiva si continua pana la punctul in care pacientul isi da seama ca aceasta nu este o simpla durere de stomac.

Este posibil ca durerea sa se intensifice la tuse sau la aplicarea unei presiuni usoare asupra stomacului.

Ca sa verifici daca este vorba de apendicita, apasa usor zona dureroasa cu degetul aratator si cel mijlociu timp de doua minute. Daca raspunsul este un tipat de durere sau pur si simplu durere, cel mai probabil este apendicita.

Cauzele apendicitei - Mers cocosat

in caz de apendicita acuta, persoana va merge in general cocosata pentru ca nu este in masura sa se miste bine din cauza durerii care se intensifica si avertizeaza ca ceva nu este in regula. Astfel, majoritate persoanelor cu apendicita prefera sa se odihneasca in pat pentru a calma durerea.

Cauzele apendicitei - Febra

Febra este raspunsul imun al organismului la diferite probleme de sanatate si, in acest caz, un semn de avertizare.

Cauzele apendicitei - Greata si varsaturi

Pe masura ce infectia progreseaza, organismul prezinta mai multe simptome, cum ar fi starile de greata si varsaturile. insa, aceste doua simptome pot semnala, de asemenea, boli gastro-intestinale, astfel ca e recomandat sa se consulte un medic.

Cauzele apendicitei - Modificari ale scaunului

Simti durere la eliminarea scaunului? Printre simptomele apendicitei acute (aflate in ultimele stadii) se numara constipatia sau diareea, din cauza inflamatiei de la nivelul tractului digestiv.

Cauzele apendicitei - Lipsa brusca a apetitului

in general, persoanele afectate de apendicita au dificultati in a manca normal, iar schimbarea va fi destul de brusca, astfel incat acest simptom nu poate fi confundat cu o infectie sau un virus la nivelul stomacului.