Câte persoane obeze există în România?
Obezitatea este o boală complexă, cronică şi recidivantă, caracterizată de o cantitate excesivă de grăsime corporală, şi care se răspândeşte rapid în toate regiunile şi grupurile demografice, fiind o problemă globală de sănătate publică.
În România, conform datelor raportate de studiul PREDATORR, aproape o persoană din trei suferă de obezitate (prevalenţa obezităţii fiind de 31.90% din populaţia generală, iar cea a diabetului zaharat de 11.6%). La nivel mondial, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană cu vârsta de peste 18 ani din două suferă de obezitate observând-se, din păcate, o tendinţă anuală de creştere.
Cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezităţii şi a lansării noului Ghid de management al diabetului zaharat, Societatea Română de Chirurgie Metabolică (SRCM) a organizat în 13 mai prima dezbatere dedicată pacientului cu obezitate şi diabet zaharat tip 2 cu indicaţie operatorie, intitulată Soluţii pentru facilitatea accesului pacienţilor cu diabet zaharat la intervenţii de chirurgie metabolică. Evenimentul a beneficiat de participarea reprezentanţilor Societăţii Române pentru Studiul Obezităţii, Societăţii Române de Hipertensiune, Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor Diabetici, Administraţiei Prezidenţiale, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Parlamentului European. De asemenea, prin această acţiune, Societatea Română de Chirurgie Metabolică salută demersul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de actualizare a Ghidului de Management al Diabetului şi includerea chirurgiei metabolice drept opţiune de tratament pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 şi obezitate.
„Obezitatea este o boală cronică, asociată cu multiple alte afecţiuni şi implică o abordare multidisciplinară. Studii randomizate şi meta-analize au evidenţiat superioritatea intervenţiei chirurgicale faţă de tratamentul medicamentos în cazul pacienţilor cu diabet şi obezitate pentru menţinerea controlului glicemic, reducerea factorilor de risc cardiovascular şi pierderea substanţială în greutate. Există o diferenţă semnificativă între România şi statele din regiune privind numărul de proceduri de chirurgie metabolică, pacientul român neavând acces la acest tip de tratament fără o contribuţie personală care este, de multe ori peste posibilităţile financiare curente. Tocmai de aceea, prin evenimentul de astăzi ne-am propus să coagulăm o echipă de experţi din comunitatea medicală, decidenţi şi pacienţi pentru a agrea o agendă comună care să aibă ca finalitate dezvoltarea unui program de chirurgie metabolică dedicat pacienţilor cu diabet 2 zaharat tip 2 şi obezitate.”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Metabolică.