Cât timp se menţin anticorpii anti-COVID-19 după infectare? Un studiu recent oferă răspunsul

1 shutterstock 1631323087 jpg jpeg

Un studiu recent efectuat de specialiştii de la Imperial College London şi de Universitatea din Padova arată că anticorpii obţinuţi în urma infectării cu noul coronavirus se menţin cel puţin nouă luni.

Despre nivelul anticorpilor dobândiţi în urma trecerii prin infecţia cu noul coronavirus sau prin vaccinare s-au făcut diverse cercetări. Cea mai recentă dintre acestea a testat pacienţi din nordul Italiei, regiune care a fost puternic afectată la începutul pandemiei. Mai exact, la studiu au participat persoane din Vo’, oraş din nordul Italiei, carantinat la începutul anului 2020, după ce a fost descoperită una dintre primele contagieri cu noul coronavirus din Europa. Aceştia au fost testaţi pentru anticorpi în mai 2020 şi, din nou, în noiembrie. În jur de 3.000 de persoane au fost testate.

„Marea majoritate a infecţiilor cu SARS-CoV-2 (coronavirus), indiferent de prezenţa simptomelor, dezvoltă anticorpi”, conform cercetării publicate luni în jurnalul ştiinţific Nature Communications citată de Agerpres.

La finele anului 2020, nivelurile detectabile de anticorpi s-au menţinut la 98,8 procente dintre persoanele care au contractat virusul în februarie sau martie.

Cercetătorii au detectat şi cazuri de creştere a nivelului de anticorpi, ceea ce a sugerat posibile reinfectări sau un impuls posibil dat sistemului imunitar.

În ceea ce priveşte imunitatea oferită de vaccinuri, aceasta ar fi de cel puţin şase până la opt luni. Totuşi, o cercetare efectuată la Universitatea din Washington a arătat că imunitatea obţinută prin vaccinare ar putea fi „pentru totdeauna”.