Cât rezistă coronavirusul pe diferite suprafeţe şi cât timp rămâne infecţios

1 2 jpg jpeg

O echipă de cercetare de la Greifswald şi Bochum a compilat toate datele publicate despre coronavirus,care sunt cunoscute cercetătorilor de astăzi, şi le-a publicat în Journal of Hospital Infection din 6 februarie 2020.

Transmisie prin picături, mâini şi suprafeţe

Ca toate infecţiile cu picături, virusul se poate răspândi prin mâini şi suprafeţe care sunt atinse frecvent. „În spitale, acestea pot fi mânerele uşilor, de exemplu, dar şi butoane de apel, noptiere, rame de pat şi alte obiecte aflate în imediata apropiere a pacienţilor, care sunt adesea confecţionate din metal sau plastic”, explică profesorul Günter Kampf de la Institute of Hygiene and Environmental Medicine at the Greifswald University Hospital.

Împreună cu profesorul Eike Steinmann, şeful Departamentului pentru Virologie Moleculară şi Medicală din Ruhr-Universität Bochum (RUB), a compilat concluzii cuprinzătoare din 22 de studii asupra coronavirusurilor şi inactivarea acestora pentru un viitor manual. „În aceste condiţii, cea mai bună abordare a fost publicarea în prealabil a acestor date ştiinţifice verificate, pentru a face disponibile toate informaţiile dintr-o privire”, spune Eike Steinmann.

Rezistenţa virusurilor pe suprafeţe până la nouă zile

Studiile evaluate, care se concentrează pe agenţii patogeni SARS, coronavirus şi Mers coronavirus, au arătat, de exemplu, că virusurile pot persista pe suprafeţe şi rămân infecţioase la temperatura camerei până la nouă zile. În medie, ele supravieţuiesc între patru şi cinci zile. „Temperatura scăzută şi umiditatea ridicată a aerului cresc în continuare durata lor de viaţă”, subliniază Kampf.

Testele cu diverse soluţii de dezinfectare au arătat că agenţii pe bază de etanol, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu sunt eficienţi împotriva coronavirusurilor. Dacă aceşti agenţi sunt aplicaţi în concentraţii adecvate, reduc numărul de coronavirusuri infecţioase de la un milion la doar 100 de particule patogene. Dacă se folosesc preparate bazate pe alţi ingredienţi activi, produsul ar trebui să fie dovedit cel puţin eficient împotriva virusurilor învelite („activitate virucidă limitată”). „De regulă, acest lucru este suficient pentru a reduce semnificativ riscul de infecţie”, explică Günter Kampf.

Experţii consideră că rezultatele analizelor altor coronavirusuri sunt transferabile noului virus. „Au fost analizate diferite coronavirusuri, iar rezultatele au fost similare”, concluzionează Eike Steinmann.