Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt o problemă de sănătate publică pe segmentul de vârstă 18 - 25 de ani

1 cuplu adolescenti fotolia 2086220 subscription l jpg jpeg

Bolile cu transmitere sexuală reprezintă în continuare o problemă, atât pentru sănătatea individuală, cât şi pentru cea publică, afirmă medicii ginecologi. Educaţia pentru sănătate şi măsurile de protecţie individuale, rămân singurele mijloace concrete de combatere şi de prevenire a acestor infecţii.

„Simptomele sunt variate, unele fiind foarte uşor de ignorat şi de aceea proliferarea bolilor poate avea consecinţe insidioase la distanţă (la femei, în multe cazuri, poate duce la infertilitate, dureri în timpul actului sexual, dureri pelvine cronice, etc). De aceea, este important să nu se ignore nici cel mai mic simptom, să se practice actul sexual protejat şi să se promoveze stabilitatea cuplurilor”, explică medicul ginecolog Iosif Niculescu de la Clinica Mediplus.

Din motive care ţin de particularităţile anatomice, femeile sunt afectate mai des de infecţii genitale, dar şi urinare. „Acestea apar cu precădere în momentul în care PH-ul vaginului se modifică, din acid devine neutru sau chiar bazic şi astfel propria floră microbiană nu mai poate face faţă unor infecţii oportuniste”, adaugă specialistul.

Deşi multe dintre bolile cu transmitere sexuală pot fi tratate destul de simplu, cu antibiotice, nediagnosticate la timp acestea pot duce la complicaţii majore, de la infertilitate, la paralizie, demenţă sau chiar deces.

Cele mai frecvente BTS-uri  în Europa sunt: clamidioza, candidoza, trichomoniaza, herpesul, gonoreea, sifilisul, HIV/SIDA şi HPV. Împotriva HPV există un program national de vaccinare gratuită. De asemnea, există un program naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, care a început în 2012 şi a vizat aproximativ 5.600.000 de femei cu vârsta între 25-64 ani. Până acum, doar 12% dintre acestea şi-au făcut testarea gratuită.