Copt, în plăcintă sau sub formă de ciorbă, dovleacul apare des în bucătărie odată cu venirea toamnei. Care sunt beneficiile dovleacului pentru sănătate?

Bogat în vitamine şi minerale, dar sărac în calorii, dovleacul poate fi încorporat cu uşurinţă în alimentaţie sub formă de supe, salate, plăcinte şi alte deserturi. Potasiul din dovleac are efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, iar antioxidanţii pot contribui la păstrarea sănătăţii oculare şi pot reduce riscul de boli cronice. E indicat să foloseşti dovleac proaspăt, din piaţă, nu din conservă. De asemenea, seminţele de dovleac uscate pot fi consumate ca gustare, fiind bogate în fosfor, mangan, magneziu şi fier.

O cană de dovleac preparat termic, fiert sau copt (aproximativ 245 de grame), conţine 49 de calorii, 0.2 g de grăsimi, 2 g de proteine, 12 g de carbohidraţi, 3 g fibre, 245% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 19% din DZR de vitamina C, 16% din DZR de potasiu, 11% din DZR de cupru, mangan şi vitamina B2, 10% din DZR de vitamina E şi 8% din DZR de fier.

Beneficiile dovleacului: scade tensiunea arterială

Hipertensivii se pot bucura de o cură cu dovleac, deoarece acesta îi ajută să-şi regleze valorile tensiunii arteriale, prin conţinutul de potasiu. Creşterea nivelului de potasiu şi scăderea nivelului de sodiu din alimentaţie sunt asociate cu reducerea riscului de accident vascular cerebral, cu păstrarea masei musculare şi a densităţii osoase.

Reduce riscul de cancer

Anumite cercetări arată că există o legătură între o dietă bogată în beta-caroten şi minimizarea riscului de cancer la prostată. De asemenea, pentru unele persoane din Japonia, beta-carotenul a oprit evoluţia cancerului de colon. Dovleacul este o sursă bună de beta-caroten, vitamina A şi vitamina E.

Util pentru diabetici

Anumite substanţe din dovleac ajută la absorbţia glucozei în ţesuturi şi intestine şi echilibrează nivelul glucozei la nivelul ficatului. Deşi mai e nevoie de cercetări, se pare că anumiţi compuşi ar putea fi utilizaţi pentru fabricarea unor medicamente antidiabetice.

Protejează sistemul imunitar

Printre beneficiile dovleacului se numără şi protejarea sistemului imunitar. Pulpa şi seminţele de dovleac conţin vitamina C şi beta-caroten, combinaţie care stimulează sistemul imunitar. De asemenea, vitaminele A, E şi fierul regăsite în dovleac sunt de ajutor pentru un sistem imunitar puternic, de care avem mare nevoie în sezonul rece.

Scade riscul de boli oculare

Dovleacul este o sursă bună de luteină şi zeaxantină, doi compuşi corelaţi cu un risc scăzut de cataractă şi degenerescenţă maculară legată de vârstă. De asemenea, vitaminele A şi C din dovleac ajută la combaterea radicalilor liberi care pot aduce daune celulelor din globul ocular. În plus, lipsa de vitamina A este una dintre cauzele orbirii.

Citeşte mai multe despre beneficiile dovleacului:

Cât de sănătos este dovleacul copt

Dovleacul ţine la distanţă bolile de inimă