Bebeluşii aud silabele încă din burtică

1 2 jpg jpeg

Dacă învăţarea cuvintelor face parte dintr-un proces mai complex şi se poate întinde pe o perioadă de multe luni după naştere, descifrarea unor silabe poate fi pentru bebeluşi o activitate mult mai uşoară.

Potrivit cercetărilor efectuate de experţii de la Academia Naţională de Ştiinţe din Franţa, prematurii pot distinge silabe din cuvinte cu aproximativ trei luni înainte de naştere.

Oamenii de ştiinţă francezi au scanat activitatea cerebrală a 12 nou-născuţi înainte de termen şi au descoperit că la doar 28 de săptămâni de gestaţie bebeluşii fac diferenţă între silabe precum sunt „ga“ şi „ba“, dar şi între vocile masculine şi feminine.

Autorii studiului consideră că factorii externi sunt, fără îndoială, foarte importanţi pentru dezvoltarea competenţelor lingvistice, dar procesele de vorbire încep, practic, încă din burtică.

Expertul Sophie Scott, care activează la Colegiul Universitar din Londra, spune că descoperirea cercetătorilor francezi vine să completeze ceea ce se ştia deja.

„Cunoaştem faptul că bebeluşul poate distinge vocea mamei şi când aceasta ridică tonul sau vorbeşte cu un ritm mai alert.

De aceea, atunci când se nasc, bebeluşii se calmează la auzul vocii materne“, spune omul de ştiinţă britanic.