După ce au efectuat mai multe studii, oamenii de ştiinţă au indentificat două gene care pot duce la apariţia obezităţii la copii.

Autorii studiului au colectat date medicale din America de Nord, Australia şi din ţări europene, în cazul a 5.530 de copii obezi şi 8.318 de copii care aveau o greutate normală.

După ce au comparat datele medicale ale tuturor participanţilor, oamenii de ştiinţă au observat cele două gene, care sunt asociate cu obezitatea din perioada copilăriei.

Una dintre ele este OLFM4, cea de pe cromozomul 13, iar acealaltă este HOXB5, de pe cromozomul 17.

,,După ce au analizat datele participanţilor, epidemiologii au observant că în utimul timp există o predispoziţie pentru obezitate în perioada copilăriei. Unii copii moştenesc aceste trăsături de la părinţi, în timp ce celelalte cazuri sunt influenţate şi de mediul în care copii cresc. Aceste gene noi ne dau posibilitatea dezvoltării unor noi medicamente, care pot fi eficiente în prevenirea acestei afecţiuni”, a precizat Struan Grant, directorul Centrului de Genomică Aplicată din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia, SUA.

Cu această ocazie, medicii pediatri amintesc părinţilor că activitatea fizică şi alimentaţia sănătoasă joacă un rol important în prevenirea obezităţii infantile.