Asculţi muzică la căşti? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Sfaturile vin din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care susţine că tot mai mulţi tineri au ajuns să sufere de probleme de auz după ce au ascultat muzică dată prea tare.

Mai exact, studiile realizate în ultima periodă au arătat că mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani ascultă muzică la un volum ce le afectează auzul.

De asemenea, aproape 40% dintre adolescenţi şi tineri se expun la nivele dăunătoare ale sunetului în cluburile de noapte.

Specialiştii OMS susţin că un volum mai mare de 85 sau de 100 de decibeli ascultat timp de 15 minute poate afecta auzul. Având în vedere că majoritatea dispozitivelor pentru ascultat muzică au volumul setat între 75 şi 136 de decibeli, rezultatele cercetărilor au evidenţiat faptul că multe persoane dau volumul muzicii la media de 100 de decibeli.

,,Cu cât au devenit mai populare dispozitivele de ascultat muzică, cu atât persoanele au ajuns să le folosească la un volum nepotrivit, ceea ce dăunează auzului. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât şi în spaţiile publice, cum sunt cluburile, cafenele, cinema şi baruri sunetul este setat la un volum destul de mare”, au afirmat cercetătorii de la OMS.