Totul despre boala de care suferă Bruce Willis, demenţa frontotemporală. Ce prognostic are
Actorul în vârstă de 67 de ani a fost diagnosticat în martie 2022 cu afazie, boală care afectează creierul şi care provoacă dificultăţi de vorbire şi de limbaj. Familia sa a declarat recent că Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală (cunoscută sub numele de FTD).
Demența frontotemporală este o boală incurabilă. Foto: Shutterstock
Demența frontotemporală este un termen umbrelă pentru un grup de tulburări ale creierului care afectează în principal lobii frontali și temporali ai creierului. Aceste zone ale creierului sunt în general asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul, informează Mayo Clinic.
În demența frontotemporală, porțiuni din acești lobi se atrofiază. Semnele și simptomele variază, în funcție de ce parte a creierului este afectată. La unii pacienţi se produc schimbări semnificative de personalitate, în timp ce alții își pierd capacitatea de a folosi limbajul corespunzător.
Demența frontotemporală poate fi diagnosticată greșit ca o problemă psihiatrică sau ca boala Alzheimer. Demența frontotemporală tinde să apară la o vârstă mai mică decât boala Alzheimer. Demența frontotemporală este depistată adesea între 40 și 65 de ani, dar apare și mai târziu. FTD reprezintă aproximativ 10% până la 20% din cazurile de demență.
Vezi şi: Boala Alzheimer: aceste simptome apar cu până la 10 ani înainte de diagnostic
Cum se manifestă
Simptomele demenţei frontotemporale pot fi diferite de la o persoană la alta. De obicei, semnele se agravează de-a lungul anilor.
Modificări comportamentale
Cele mai frecvente semne ale demenţei frontotemporale sunt schimbările de comportament şi de personalitate. Pot să apară:
- Comportament social nepotrivit
- Pierderea empatiei
- Lipsa judecăţii
- Pierderea interesului (apatie), care poate fi confundată cu depresia
- Comportament compulsiv repetitiv
- Neglijarea igienei proprii
- Modificări în obiceiurile alimentare precum preferinţa pentru dulciuri sau carbohidraţi.
Probleme de vorbire şi de limbaj
Unele subtipuri de demență frontotemporală duc la probleme de limbaj sau la afectarea sau pierderea capacităţii de a vorbi, aşa cum este cazul afaziei primare progresive. Pot să apară:
- Dificultatea de a înţelelege limbajul scris şi vorbit, greutatea de a găsi cuvântul potrivit pentru a numi diverse obiecte.
- Neînţelegerea semnificaţiei cuvintelor
- Vorbire ezitantă
- Greşeli în formularea propoziţiilor.
Probleme motorii
Unele tipuri rare de demență frontotemporală pot determina apariţia unor probleme de mişcare care apar în boala Parkinson sau scleroza laterală amiotrifică - tremor, rigiditate, spasme musculare, dificultatea de a înghiţi, probleme de mers.
Cauze. De ce apare demența frontotemporală
În demența frontotemporală, lobii frontali și temporali ai creierului se micșorează. În plus, anumite substanțe se acumulează în creier. Însă nu se cunoaşte ce anume cauzează aceste modificări.
Există mutații genetice care au fost asociate cu demența frontotemporală. Dar mai mult de jumătate dintre persoanele care dezvoltă demență frontotemporală nu au antecedente familiale de demență.
Riscul de a face demență frontotemporală este mai mare dacă în familie au existat astfel de cazuri.
Cum se diagnostichează
Nu există un singur test pentru a diagnostica demența frontotemporală. Medicii caută semne și simptome ale bolii și încearcă să excludă alte cauze posibile. Tulburarea poate fi deosebit de dificil de diagnosticat timpuriu, deoarece simptomele demenței frontotemporale sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni.
Pentru un diagnostic cert, medicii recomandă mai multe analize precum testele de sânge, studii de somn, teste neuropsihologice şi scanări ale creierului (IRM).V
Vezi şi: Desenul banal care ajută la depistarea bolii Alzheimer. Ce este testul ceasului
Este o boală incurabilă
În prezent, nu există niciun tratament specific pentru demența frontotemporală, informează Mayo Clinic. Medicamentele utilizate pentru tratarea sau încetinirea bolii Alzheimer nu par a fi utile pentru persoanele cu demență frontotemporală, iar unele pot agrava chiar simptomele. Dar anumite medicamente și logopedia pot ajuta la gestionarea simptomelor demenței frontotemporale.
Printre medicamente se numără antidepresivele şi antipsihoticele.
Ce prognostic are boala
Speranța medie de viață este de 7 până la 13 ani după debutul simptomelor, potrivit Assn. of Frontotemporal Degeneration, citată de latimes.com.