Celebrităţi afectate de boala Alzheimer
Bolile nu ţin cont de statutul social al oamenilor. Chiar dacă au acces mai uşor la tratamente mai scumpe, vedetele sau bogătaşii pot să sufere în egală măsură ca oamenii obişnuiţi din cauza diverselor boli precum Alzheimer.
Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativă descoperită în 1906 de medicul german cu acelaşi nume, dr. Alois Alzheimer. Este o formă specifică de demenţă - un termen umbrelă pentru simptome precum pierderea memoriei şi declinul cognitiv, care au ca rezultat pierderea autonomiei persoanei. Funcţiile creierului cel mai des afectate sunt memoria, capacitatea de reflecţie, comportamentul şi capacitatea de a efectua treburile cotidiene. Boala Alzheimer progresează de la declinul cognitiv uşor la cel foarte sever. În stadiul final al bolii Alzheimer, persoana nu mai este capabilă să interacţioneze cu anturajul, să poarte o conversaţie sau să îşi controleze gesturile. Are reflexe anormale şi tulburări de înghiţire, depinzând total de ceilalţi.
Iată câteva dintre vedetele care au avut boala Alzheimer!
Sean Connery
Actorul care l-a interpretat pe James Bond a murit la 31 octombrie 2020. Sean Connery suferea de demenţă. “Nu mai era viaţă pentru el. În ultima parte a vieţii, nu mai putea nici să se exprime. Cel puţin a murit în somn”, a declarat Michelle Roquebrune la DailyMail.
Peter Falk
Cunoscut pentru rolul inspectorului Columbo, Peter Falk a avut, la rândul lui, boala Alzheimer. Actorul a avut şi depresie, iar simptomele demenţei i s-au agravat înainte de a muri (2011).
Margaret Thatcher
Doamna de Fier a Marii Britanii a murit în aprilie 2013, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Margaret Thatcher, om politic britanic şi prim-ministru al Regatului Unit între 1979 şi 1990, a avut şi boala Alzheimer, iar din această cauză avea apariţii publice rare.
Omar Sharif
În mai 2015, fiul actorului a anunţat că tatăl său suferă de boala Alzheimer, în paginile cotidianului spaniol El Mundo. Omar Sharif a murit în iulie acelaşi an.
Ronald Reagan
Preşedintele al Statelor Unite ale Americii din 1981 până în 1989, Ronald Reagan şi-a făcut publică boala de care a suferit, Alzheimer, printr-o scrisoare publicată în 1994. Obiectivul său a fost de a creşte gradul de conştientizare a acestei boli.
Rita Hayworth
Frumoasa actriţă a fost una dintre primele vedete care a făcut public faptul că suferă de boala Alzheimer. Primele simptome au apărut încă de la 44 de ani, actriţa observând că uită replicile din filme.
Citeşte şi: Simptomele timpurii ale bolii Alzheimer. Iată la ce să fii atent!