Intoleranță la lactoză? Ai voie să consumi aceste lactate!

6 mai 2023   Nutriție

Persoanele care au intoleranță la lactoză nu trebuie să evite în totalitate lactatele. Pentru a-și satisface poftele, au voie să le consume cu moderație. În plus, unele alimente au un conținut redus de lactoză și pot fi introduse cu ușurință în dietă.

Intoleranța la lactoză este una dintre cele mai frecvente forme de deficit enzimatic, afectând aproape 65% din populația de pe glob. Aceasta apare ca urmare a deficitului de lactază,  enzima care produce hidroliza lactozei din lapte la nivelul celulelor epiteliale ale intestinului subţire. Prin urmare, lactoza nu mai este digerată corespunzător, iar acest lucru determină apariţia disconfortului şi a unor simptome precum: greață, durere, gaze intestinale, balonare și diaree.

Cei care se confruntă cu intoleranță pot consuma cel mult 12 g de lactoză / pe zi, (adică 250 ml lapte).

Unt

Conținutul de lactoză al untului este scăzut. Mai exact, 100 g de unt conțin doar 0,1 g de lactoză. În timpul procesării, partea lichidă a laptelui, care conține lactoză, este îndepărtată. Poți opta pentru untul obținut din lactate fermentate și pentru produsele care conțin unt clarificat bio.  

Vezi şi: Ce boală poţi preveni dacă mănânci brânză și lapte

Brânzeturi tari

Porțiile mici de brânzeturi tari (precum parmezanul sau cheddar) sunt mai ușor de tolerat decât cele proaspete. Cele proaspete conțin mai mult zer, în care se află și mai multă lactoză, însă când brânza se întărește, și zerul este îndepărtat. În locul celei de vacă poți opta pentru o porție mai mică de brânză tare de oaie, care conține în mod natural mai puțină lactoză.

Iaurt natural

Cel mai bun iaurt pentru persoanele cu intoleranță este cel probiotic, deoarece acesta conține bacterii vii care ajută la descompunerea lactozei, astfel încât organismul are mai puțin de procesat. Un studiu a arătat că tractul intestinal al persoanelor cu intoleranță reține cu 60% mai puțină lactoză nedigerată când consumă iaurt probiotic decât când consumă aceeași cantitate de lapte.

Chefir

Similar cu iaurtul, chefirul poate fi mai bine tolerat de persoanele cu intoleranță, deoarece este un produs din lapte fermentat. Chefirul are o cantitate moderată de lactoză, în funcţie de produs. În plus, cercetările arată că acesta poate îmbunătăți digestia.

INFO

Prin procesul de fermentație, cașcavalul și brânză topită au doar urme de lactoză, iar acestea pot fi consumate de către persoanele cu intoleranță.

Sfatul specialistului

Anca Alungulesei. Terapeut în nutriție 

Alimentele care conțin lactoză nu sunt doar cele din sfera lactatelor, ci găsim lactoză și în produse de patiserie, torturi, mezeluri, făină, îndulcitori. Cel mai potrivit tratament pentru intoleranța la lactoză este să citim cu atenție etichetele produselor pentru a fi siguri că nu conțin lactoză, să evităm sau să reducem la minimum produsele care conțin lactoza și să avem grijă de sănătatea microbiomului intestinal. Consumul produselor care conțin lactoză depinde de toleranța digestivă a fiecărei persoane, însă este important să avem în vedere că, prin efect cumulativ de consum a diverselor produse sau din neatenție, putem risca să consumăm o cantitate mai mare de lactoză decât poate gestiona organismul. Sunt suficiente variante de a ne asigura necesarul de calciu, precum crucifere și legume cu frunze verzi, somon, sardine, migdale. Deși poate părea o limitare și un disconfort, pe termen lung însă, această selecție alimentară zilnică poate constitui un mare avantaj care contribuie la longevitatea organismului. Depinde doar de noi din ce perspectivă vedem lucrurile.

Mai multe