Iată ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun!

2 mai 2022   Nutriție

Fie pentru că sunt grăbite sau pur şi simplu nu au poftă de mâncare la primele ore ale zilei, unele persoane sar peste micul dejun. Însă acest lucru nu este sănătos, pentru că poate avea unele efecte nedorite.

Se spune că micul dejun ar trebui să fie cea mai bogată masă a zilei sau că dimineaţa este bine să mănânci ca un rege, la prânz ca un prinţ, iar seara ca un cerşetor. Când îţi începi ziua cu o masă echilibrată, care să includă proteine, carbohidraţi sănătoşi, vitamine şi minerale, furnizezi organismului combustibilul de care are nevoie pentru desfăşurarea activităţilor.

Pe de altă parte, atunci când sări peste micul dejun, s-ar putea să ai o mulțime de probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată câteva efecte secundare care pot să apară dacă sari peste prima masă a zilei, potrivit Eat This, Not That!

Îţi încetineşti metabolismul

Micul dejunul accelerează metabolismul pentru ziua respectivă, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie. O altă cercetare a arătat că persoanele care mănâncă un mic dejun consistent ard de două ori mai multe calorii în comparație cu cele care mănâncă o cină mai bogată.

Vei avea o foame accentuată

Un mic dejun sănătos nu oferă doar energia și nutrienții de care corpul are nevoie de-a lungul zilei, dar ajută şi la stabilizarea nivelului zahărului din sânge pentru a preveni senzația de foame și iritabilitatea asociată pe parcursul zilei.  

Sistemul imunitar poate fi mai slăbit

Cu cât corpul este hrănit echilibrat și astfel mai energizat, cu atât sistemul imunitar este mai puternic. Un mic dejun sănătos poate stimula un răspuns imunitar robust și sănătos atunci când intri în contact cu orice fel de bacterii sau virusuri.  

Te poţi confrunta cu o cădere mai accentuată a părului

Este normal să ne cadă firele de păr zilnic, dar această cădere poate fi mai accentuată dacă nu iei micul dejun, pentru că organismul nu primeşte proteinele necesare producerii cheratinei. Aceasta este o proteină specială, care se află în structura exterioară a pielii, unghiilor şi a părului, conferind aspectul luminos şi strălucitor. Pentru a susţine formarea de cheratină este important aportul de proteine din care se sintetizează. Asigură-te că ai la micul dejun alimente bogate în proteine precum ouă şi iaurt grecesc.

Alte efecte nedorite

Dacă sari peste micul dejun, te poţi confrunta şi cu dureri de cap, cu efecte mai intense ale stresului, cu creşterea riscului de a face diabet de tip 2.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în organism atunci când consumaţi un ou în fiecare zi

Mai multe