Este adevărat că faci burtă de la bere? Medicul răspunde

12 iunie 2023   Nutriție

Se vorbeşte despre aşa-numita burtă de bere şi este bine să ştii adevărul din spatele acestui mit.

Medicul Boris Hansel, endocrinolog şi nutriţionist la spitalul Bichat din Paris, a explicat pentru publicaţia lepoint.fr în ce măsură consumul de bere duce la acumularea de grăsime la nivelul abdomenului.

Potrivit medicului Boris Hansel, berea, în sine, nu este responsabilă de acumularea de grăsime la nivelul abdomenului. Dar acest lucru nu înseamnă însă că un consum al acestei băuturi nu poate favoriza îngrăşarea la nivelul burţii.

Ce mecanisme apar

Alcoolul conţinut de bere creşte producţia de cortizol, hormon care favorizează acumularea de grăsime în jurul viscerelor şi ficatului. De asemenea, consumul de alcool poate modifica producţia de hormoni sexuali şi hormoni de creştere, ceea ce poate avea ca efect pierderea musculară. Prin urmare, iei în greutate în partea superioară a corpului şi pierzi din masa musculară din partea de jos. Iar acest lucru trebuie evitat, pentru a avea o sănătate bună, recomandă dr. Boris Hansel.

Vezi şi: Berea nu este doar pentru băut. Ce utilizări inedite are

Alcoolul conţine calorii

Trebuie reţinut că berea conţine calorii.

O bere blondă cu 5% alcool are 42 kcal/100 ml, în timp ce o bere brună cu aceeaşi concentraţie alcoolică are 37 kcal/100 ml.

În schimb, berea fără alcool are doar 26 kcal/100 ml.

De ce se spune, totuşi, burtă de bere?

Când bei bere, adesea consumi şi ceva pe lângă şi, în cele mai multe cazuri, este vorba despre alimente care îngraşă - pizza, cartofi prăjiţi etc. Acesta este motivul pentru care te îngraşi, de fapt, atunci când consumi bere: mănânci şi ceva pe lângă.

Concluzia: berea nu este, în sine, o cauză a burţii mari, ci comportamentul pe care îl adopţi prin consumul acestei băuturi favorizează creșterea în greutate, mai ales la nivelul abdomenului. Acest lucru este valabil atât cu berea alcoolică, cât și cu cea fără alcool. Ca sfat, este recomandat să nu se depăşească 2 pahare cu bere, în cazul bărbaţilor (femeile ar fi bine să se limiteze la 1 pahar/zi).

Mai multe