Cum prepari acasă caşcavalul. Nu îl vei mai cumpăra din comerţ

15 august 2024   Nutriție

Caşcavalul este un produs apreciat de români, fiind folosit mai ales pentru sandvişuri şi nu numai. Adăugat în diverse reţete, îmbogăţeşte gustul mâncărurilor.

Caşcavalul se obţine exclusiv prin opărirea caşului. Pentru că unele sortimente de caşcaval pot conţine ingrediente precum stabilizatorii, conservanţii sau coloranţii, este bine de ştiut că poţi prepara şi acasă acest sortiment.

Vezi şi: Cașcavalul şi telemeaua. Dr. Mihaela Bilic spune care îngraşă mai mult şi cum să le consumi corect

Reţeta de caşcaval preparat acasă

Bucătarul arădean Adrian Pop a dezvăluit pentru adevarul.ro reţeta de preparare a caşcavalului.

Pentru a prepara aproximativ un kilogram de caşcaval de casă avem nevoie de:

- 10 litri de lapte,

- o lingură de sare de bucătărie,

- 150 de grame de unt,

- două gălbenuşuri de ou,

- o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu.

Reţeta dată de Adrian Pop arată în felul următor: “Înainte de toate trebuie ca forma în care vom turna caşcavalul să fie tapetată cu unt rece. Luăm şapte litri de lapte şi se lasă la prins, timp de o zi şi jumătate, la căldură. După ce s-a prins se pune o cană de un litru de apă fiartă peste el pentru a se separa mai uşor zărul. Se amestecă bine cu o paletă prin oală, ca apa caldă să ajungă peste tot şi apoi se pune compoziţia la scurs într-o sită acoperită cu tifon. În timp ce brânza se scurge,  se pun ceilalţi trei litri de lapte la fiert. În momentul în care a început să fiarbă,  punem branza scursă şi începem să amestecăm până când laptele se braâzeşte, aproximativ 5 minute. Se opreşte focul, se lasă câteva minute să se separe iar brânza de zăr şi apoi se pune la scurs în acelaşi tifon în care s-a scurs şi prima dată.

Separat, într-o cratiţă se pune la topit untul, la foc mic. Când s-a topit şi brânza s-a scurs, tot cam 5-6 minute, se pune peste untul topit celelalte ingrediente şi se amestecă repede cu o lingură de lemn, pâna se se omogenizează. Timpul acestei opraţiuni nu e foarte mare, deoarece brânza se întăreşte repede”.

Acest produs se păstrează la rece timp de două zile.

Mai multe