Alimentul radioactiv pe care toţi îl mâncăm. Este sau nu periculos pentru sănătate?

18 noiembrie 2022   Nutriție

Radioactivitatea este un termen care inspiră teamă multora dintre noi. 

Radiaţia reprezintă energia care călătoreşte dintr-un punct în altul sub formă de particule sau unde. În fiecare zi suntem expuşi surselor de radiaţii naturale şi artificiale. Radioactivitatea naturală, care este constituită din radionuclizii prezenţi în mediul înconjurător (aer, sol, apă, vegetaţie, organisme animale, inclusiv în om) există din cele mai vechi timpuri, încă de la formarea Terrei, potrivit anpm.ro.

Bananele, deşi sunt radioactive, NU sunt periculoase pentru organism

Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt radioactive. Bananele sunt uşor radioactive deoarece sunt bogate în potasiu. Mai exact, conţin izotopi radioactivi naturali, în special potasiu-40, informează dailygeekshow.com.

Unitatea de masură pentru doza de radiaţie care ajunge în corp este milisievert (mSv). Nivelul de radioactivitate dintr-un loc este considerat periculos doar de la 50 de mSv. În schimb, bananele conţin 0,1 mSv.

Cu alte cuvinte, radioactivitatea din banană nu este periculoasă, chiar dacă reușești să mănânci un kilogram. În schimb, un camion plin cu banane este suficient de radioactiv pentru a declanșa o alarmă falsă la un detector de radiații.

Citeşte şi: Moduri inedite în care poţi folosi cojile de banană. Le ştiai?

Radioactivitatea naturală nu trebuie confundată cu iradierea alimentelor, procedeu care foloseşte radiaţiile pentru a preveni boli precum intoxicaţiile alimentare şi alterarea produselor. Prin acest proces sunt distruse bacteriile, mucegaiurile şi alţi dăunători. Alimentele iradiate nu intră în contact cu materialele radioactive, iar iradierea alimentelor nu le face radioactive, potrivit epa.gov. 

Citeşte şi: 

 

Mai multe