De ce apar mâncărimile în zona intimă. Cele mai frecvente cauze
Dacă mâncărimea vaginală nu se ameliorează în câteva zile, este recomandat consultul medical. Foto: Shutterstock
Iritații, infecții și afecțiuni ale organelor genitale sau ale pielii se numără printre cauzele mâncărimilor intime.
Vulva este partea exterioară a organelor genitale feminine, inclusiv labiile, clitorisul, deschiderea vezicii urinare și cea vaginală. Vaginul este tubul intern care duce de la uter la vulvă, iar mâncărimile simțite în jurul vulvei sau resimțite în interiorul vaginului trebuie tratate în funcție de cauză.
Adesea, iritaţiile sunt cauza
Frecvent, mâncărimea vulvară rezultă din utilizarea produselor care irită pielea sensibilă din jurul organelor genitale. Poate fi vorba despre tampoane pentru menstruație, anumite materiale din lenjeria intimă, lenjeria de corp spălată cu detergent de rufe parfumat, creme, săpunuri sau loțiuni, în special cele parfumate, prezervative din latex, parfumurile din deodorante. În aceste situații, mâncărimea va dispărea după ce nu se mai foloseşte respectivul produs.
Produsele fără parfumuri provocă mai rar iritații, iar medicii ginecologi nu recomandă utilizarea produselor pentru curățarea vaginului, deoarece se curăță singur. Dușurile și alte produse de curățare vaginală pot provoca iritații și pot afecta sănătatea vaginală. Este bine de știut și că frecarea produsă de lenjeria intimă, pliurile pielii transpirate sau activitatea sexuală pot provoca, de asemenea, mâncărime în această zonă. Şi prezervativele cu latex pot fi o cauză.
Vezi şi: Cum să scapi de mirosul vaginal. Remedii de încercat acasă
Candidoza
Multe femei se vor confrunta cu o infecție vaginală numită candidoză, apărută pe fondul dezvoltării excesive a ciupercii Candida Albicans în vagin. Aceasta poate trăi, în tubul digestiv, pe piele și pe mucoase, inclusiv la nivelul florei vaginale și atunci când se înmulțește necontrolat provoacă iritație, scurgeri și prurit intensiv la nivelul vaginului și vulvei. Infecția cu Candida afectează 3 din 4 femei la un moment dat în viață.
Fiind o infecție fungică, nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Chiar și femeile care nu sunt active sexual pot dezvolta candidoză vaginală. Insa, exista un risc crescut de a dobandi o infecție fungică la începutul vieții sexuale regulate și infecțiile se asociază cu contactul sexual oral-genital.
În mod normal, flora vaginală este formată din bacterii și ciuperci care se află într-un echilibru. Lactobacilii, bacteriile „bune” din flora vaginala, produc acid care menține sub control creşterea ciupercilor, inclusiv a Candidei Albicans, care face parte din flora normală a tractului genital feminin. Totuși, când acest echilibru este perturbat, de obicei, în urma administrării de antibiotic, Candida crește și se înmulțește exagerat și apar simptomele precum mâncărime sau arsuri vaginale, scurgeri albe sau limpezi inodore, iritație vaginală.
Vaginoza bacteriană
Infecție bacteriană comună, vaginoza bacteriană afectează adesea femeile de vârstă fertilă. Apare când există un dezechilibru al bacteriilor normale din vagin și poate exista fără simptome evidente. Când apar simptome, acestea pot include durere sau arsură în interiorul vaginului, mâncărime locală, secreții vaginale cu miros neplăcut, mai ales după contactele intime.
Afecțiuni ale pielii
Multe dintre afecțiunile comune ale pielii pot provoca mâncărimi în jurul vulvei. Poate fi vorba despre psoriazis, dermatită seboreică, dermatită alergică de contact, foliculită sau dermografie. O mâncărime severă în jurul vulvei poate indica lichen scleros, o dermatoză inflamatorie cronică a pielii, de cauză necunoscută, care afectează cel mai frecvent zona organele genitale. Lichenul scleros poate apărea la orice vârstă, dar afectează mai des femeile aflate la perimenopauză.
Vezi şi: 5 sfaturi pentru sănătatea vaginului. Ce rol are viaţa sexuală
Boli cu transmitere sexuală
Acestea sunt un grup de infecții pe care o persoană le poate contracta după ce a avut contact sexual cu un partener infectat. Diverse boli cu transmitere sexuală pot provoca mâncărimi, disconfort vaginal sau vulvar, inclusiv: herpesul genital, trichomonaza, verucile genitale. Este foarte important să existe un diagnostic și tratament recomandat de medic, deoarece unele dintre aceste boli pot cauza probleme pe termen lung, cum ar fi boală inflamatorie pelviană, infertilitate sau complicații ale sarcinii.
Alte cauze posibile
Mai rar, medicii pot descoperi că simptomele care include prurit au drept cauză o neuropatie (afectarea nervilor) sau un cancer vulvar. În cazul cancerului vulvar apar simptome precum mâncărimea persistentă, arsura și sângerarea. Acest tip de cancer este rar, reprezentând 0,7% din toate tipurile de cancer.