Când poate avea loc diversificarea la bebeluși? Care sunt primele alimente recomandate?

19 august 2022   Stil de viață

Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușii sunt pregătiți pentru prima lor interacțiune cu alimentele solide. Procesul de înțărcare poate începe odată ce bebelușul este gata să facă cunoștință cu mâncarea solidă. Totuși, până la vârsta de 1 an, laptele matern sau formula de lapte reprezintă în continuare sursa principală de hrană a copilului.

Laptele mamei sau laptele praf îi vor oferi micuțului nutrienții și caloriile de care are nevoie. Pe de altă parte, diversificarea are mai degrabă rolul de a-l expune pe copil la o varietate cât mai amplă de alimente, texturi, gusturi și culori, de a-i programa preferințele culinare pentru tot restul vieții și de a-l ajuta să dobândească abilitatea de a mânca hrană solidă.

Pentru că bebelușul s-a hrănit doar cu lapte matern sau cu formulă de lapte până la această vârstă, este necesar să aveți răbdare cu el pentru a învăța să se hrănească și cu o altă mâncare în formă solidă. Este bine ca primele mâncăruri ale bebelușului să aibă o textură cât mai lichidă. Dacă veți începe cu cereale, atunci terciul de cereale ar trebui să fie atât de moale încât să curgă din lingură.

Cum se inițiază perioada de diversificare?

După vârsta de 6 luni, bebeșulul este pregătit să mănânce hrană solidă și chiar este recomandat să îl introduceți în lumea minunată a alimentelor. Dezvoltarea sa capătă avânt, iar nevoile sale nutriționale încep să se modifice, așa că foarte curând, nu vor mai putea fi satisfăcute doar cu lapte matern sau lapte praf. Pe măsură ce continuați să alăptați – alăptarea fiind recomandată chiar și după împlinirea vârstei de 2 ani – încercați să vă expuneți copilul la cât mai multe alimente solide. Acest proces, prin care bebelușul face trecerea de la o alimentație bazată doar pe lapte la un regim mixt alcătuit din lapte și alimente solide, poartă denumirea de hrănire complementară sau diversificare.

Prima hrană solidă a bebelușului: care sunt alimentele cele mai recomandate?

Mulți bebeluși dau semne că sunt pregătiți să încerce multe alimente solide, însă prima hrană solidă a bebelușului ar trebui să se potrivească cu capacitatea sa de a mânca. Este necesar să fiți foarte atenți la toate pericolele de sufocare, așa că primele alimente solide ar trebui să aibă o textură netedă și apoasă (să curgă din lingură). Doar cu astfel de alimente, copilul va învăța să mănânce. Pe măsură ce își dezvoltă capacitatea de a mesteca și a mușca, puteți introduce și alte tipuri de mâncare bebeluși cu textură diferită pentru a-i permite să experimenteze o varietate mai largă de alimente. Orezul este un bun prim aliment atunci când se introduc alimentele solide în alimentația bebelușilor, deoarece este cel mai puțin probabil să provoace alergii alimentare sau reacții adverse. După aceea, puteți să adăugați cereale precum ovăz fin, orz și terci de grâu pentru a furniza energie suplimentară. Puteți comanda dintr-o farmacie online diferite tipuri de cereale și amestecuri de cereale pentru bebeluși. Începeți cu cereale de orez fortificate cu fier, deoarece satisfac nevoia urgentă de fier a bebelușului în această etapă. Orice lipsă de fier în primii doi ani de viață poate provoca anemie - o afecțiune a sângelui care întârzie capacitatea copilului de a învăța și de a se juca și care îi pune în pericol starea de sănătate. Introduceți apoi piure moale de fructe și legume. Se vor fierbe fructele și legumele, se vor pasa foarte bine și, eventual, se vor strecura, pentru a obține acea textură netedă și lichidă.

Nu există recomandări generale. Unii bebeluși preferă legumele și fructele mai dulci și mai blânde, în timp ce alții se descurcă foarte bine cu opțiunile mai acre. Alimentele moi, bogate în proteine, care sunt cel mai ușor de introdus, sunt soia, lintea și peștele mărunțit. Pe măsură ce capacitatea bebelușului de a mesteca și a mușca se îmbunătățește, adăugați în dieta lui cantități mici de carne tocată fin și carne de pasăre mărunțită fin. Pentru a-l încuraja pe micuț să aprecieze și să accepte aromele naturale, nu adăugați sare, zahăr și condimente atunci când îi pregătiți mâncarea.

Citește și De ce înțepăturile de țânțari se pot agrava mai mult în cazul copiilor

Mai multe