Te poţi vindeca de hepatita C fără tratament? Mituri demontate despre boală
Hepatita C este o afecțiune cronică a ficatului, cauzată de infectarea cu virusul hepatitic C. În jurul temutei afecțiuni circulă multe mituri și idei care pot deruta și speria pacienții. Iată explicațiile celor mai cunoscute mituri despre hepatita C.
,,Dacă ai hepatita C, îți vei da seama imediat’’
De fapt, hepatita C este o afecțiune ,,tăcută’’ care evoluează lent și, la început, aceasta poate fi lipsită de simptome, informează everydayhealth.com. Doar 20%-30% dintre persoanele infectate prezintă simptome în stadiile primare ale bolii, cum ar fi oboseală inexplicabilă sau disconfort. Din păcate, aceste simptome subtile pot fi confundate cu alte afecțiuni sau chiar ignorate, majoritatea pacienților descoperind că au hepatita C în stadii avansate.
,,Nu există un tratament specific pentru hepatitata C’’
Medicina a evoluat, iar tratamentele medicamentoase pentru o varietate de afecțiuni au fost îmbunătățite, inclusiv tratamentul pentru hepatita C. Dacă, în trecut, nu toată lumea răspundea pozitiv în urma tratamentului medicamentos pentru hepatita C, acum șansele de reușită a tratamentului au crescut până la 90%. Bineînțeles că șansele de reușită cresc atunci când boala este depistată în fazele incipiente.
,,Există vaccin pentru hepatita C’’
Momentan, nu există un vaccin împotriva hepatitei C, aşa cum există împotriva hepatitelor A și B. Totuși, principalele modalități prin care putem să prevenim infecția cu hepatita C sunt: evitarea folosirii echipamentelor insuficient sterilizate și a instrumentelor medicale folosite de către alte persoane, precum injecțiile.
,,Principala cauză de transmitere a hepatitei C este contactul sexual neprotejat’’
Hepatita C se poate transmite și prin contactul sexual neprotejat, însă principala cale de transmitere este prin intrarea în contact cu sângele sau secreţiile persoanei afectate. Astfel, riscurile cresc dacă în timpul actului intim apar sângerări sau în cazul celor care au parteneri multipli. Medicul specialist gastroenterolog Cristina Strahotin din SUA sfătuiește cuplurile să evite sexul pe perioada menstruației, pentru a scădea riscul de transmitere a hepatitei C. De asemenea, specialista susține că riscul de transmitere al acestei afecțiuni prin contactul sexual neprotejat este foarte scăzut în cazul relațiilor monogame.
,,Hepatita C se poate transmite și prin săruturi, îmbrățișări sau strângeri de mână’’
Contactul fizic direct nu duce la infectarea cu virusul hepatitic C, acesta fiind transmis prin intrarea în contact cu sângele persoanei bolnave. Totuși, în cazul în care unul dintre membrii familiei are hepatita C, evită să folosești lucrurile sale personale precum proapele sau periuța de dinți, întrucât acestea pot prezenta mici cantități de sânge și folosirea lor poate duce la o eventuală infectare.
Citeşte şi: Descopera ce boli ascund starile cronice de oboseala
,,Hepatita C se vindecă de la sine”
Un număr mic de persoane pot scăpa de virusul hepatitic C fără un tratament anume. În jur de 15-25% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitic C elimină virusul fără a urma tratament şi nu dezvoltă infecţie cronică, fără să se cunoască motivul. Fundaţia Americană a Ficatului (American Liver Foundation) informează că aproximativ 75%-85% dintre persoanele cu hepatita C dezvoltă hepatită C cronică. Adesea, boala evoluează fără să fie depistată, prin urmare, nici nu este tratată. Este bine de ştiut că tratamente actuale pot vindeca eficient hepatita C.
,,Hepatita C afectează doar ficatul’’
Este adevărat că această afecțiune afectează, în primul rând ficatul, însă poate duce și la alte complicații sau la dezvoltarea altor afecțiuni. Spre exemplu, American College of Rheumatology susține că persoanele diagnosticate cu hepatita C sunt predispose afecțiunilor reumatologice. De altfel, unele persoane cu hepatita C pot dezvolta diabet, oboseală cronică, afecțiuni din sfera dermatologică, precum și alte probleme de sănătate.
Anca-Teodora Popa