Probleme de sănătate care pot fi tratate cu bicarbonat de sodiu
Substanţă alcalină, bicarbonatul de sodiu are diverse întrebuinţări şi în medicină. Administrat conform indicaţiilor, bicarbonatul de sodiu nu are efecte secundare şi contraindicaţii majore. Totuşi, dacă ai şi alte probleme de sănătate, este bine să ceri sfatul medicului.
Calmează arsurile gastrice
Formula chimică a bicarbonatului de sodiu îl face o sare alcalină, care are puterea de a neutraliza un mediu al cărui pH este prea acid. Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru proprietățile sale antiacide și, prin urmare, ajută la ameliorarea arsurilor la stomac. Odată absorbit sub formă lichidă (combinat cu un pahar cu apă), eliberează bule de CO2 la contactul cu un acid alimentar. Este un fenomen care poate induce eructații sau disconfort temporar, de unde indicația sa pentru utilizare ocazională. Bicarbonatul de sodiu poate fi, de asemenea, utilizat pentru ameliorarea balonării și a flatulenței.
Cum se foloseşte: se diluează 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar mare cu apă şi se bea încet, chiar dacă gustul de apă sărată nu este foarte plăcut. Senzația de ușurare este foarte rapidă, mucoasele fiind rapid calmate. Se recomandă să fie consumat la 1-2 ore după masă pentru efectul antiacid. Nu lua bicarbonat de sodiu mai mult de 2 săptămâni.
Vezi și: Cele mai bune remedii naturale pentru durerile de stomac
Combate respiraţia urât mirositoare
Bicarbonatul de sodiu este folosit și în tratamentul diferitelor patologii și leziuni localizate la nivelul gingiilor, gurii și dinților, dar, desigur, nu înlocuieşte vizita la dentist! Pentru că are proprietăţi alcaline, bicarbonatul poate neutraliza acizii produşi prin degradarea resturilor rămase în gură după consumul alimentelor. În plus, acţionează eficient şi contra unor resturi de ceapă, usturoi sau peşte. După periajul normal, clătirea cu un amestec de apă şi bicarbonat reduce şi placa dentară, din care se formează tartrul.
Dacă respiraţia urât mirositoare este cauzată de carii sau boală parodontală, se recomandă tratarea acestora.
Cum se foloseşte: dizolvă o jumătate de lingură de bicarbonat în 100 ml de apă rece sau călduţă şi clăteşte gura cu acest amestec, câteva minute. Apoi, clăteşte cu apă, pentru a nu rămâne cu un gust sărat.
Previne micozele
Datorită proprietăților naturale antifungice, bicarbonat de sodiu diluat în apă poate ajuta la reducerea excesului de umiditate și la echilibrarea pH-ului pielii. Această soluție inhibă proliferarea ciupercilor responsabile de infecții precum micozele. Scăldarea picioarelor sau clătirea zonei afectate cu bicarbonat dizolvat în apă poate oferi o ameliorare vizibilă, reduce mâncărimea și susţine vindecarea leziunilor pielii cauzate de infecțiile fungice. Acest remediu ajută şi în caz de transpiraţie sau picioare obosite.
Cum se foloseşte: Pentru efectul antifungic, dizolvă o ceşcuţă de bicarbonat într-un lighean cu apă călduţă şi ţine picioarele 15 minute. În caz de picioare grele, după scăldare poţi face un masaj cu ulei de migdale dulci, în care ai diluat 1-2 picături de ulei esenţial de lavandă.
Adjuvant în înţepăturile de insecte
În mâncărimea pielii dată de înţepăturile de insecte, precum şi în micoze sau infecţii fungice poate fi folosită extern o soluţie pe bază de bicarbonat cu apă. Proprietăţile calmante ale acestui remediu ajută la atenuarea simptomelor.
Cum se foloseşte: se amestecă puţin bicarbonat cu puţină apă, până obţii o pastă. Se aplică pe pielea afectată şi se lasă să acţioneze în jur de 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă.
Tratează pielea arsă de soare
În cazul arsurilor uşoare date de expunerea la soare, un remediu la-ndemână este bicarbonatul de sodiu. Acesta ajută în calmarea inflamaţiei şi atenuează mâncărimile. Remediul este indicat în arsurile uşoare; în cazul celor grave, se recomandă consultul medical.
Cum se foloseşte: adaugă 5 linguri cu bicarbonat în apa de apa de baie puţin călduţă şi stai cam 20 de minute.
Util contra aftelor
Bicarbonatul de sodiu este un remediu calmant, antifungic şi dezinfectant. Aceste calităţi îl fac un leac potrivit dacă te confrunţi cu afte.
Cum se foloseşte: adaugă 1 lingură cu bicarbonat într-un pahar cu apă călduţă sau rece. Clăteşte gura cu acest amestec, apoi cu apă. O altă variantă este să faci o pastă de bicarbonat şi apă, iar pasta obţinută o aplici pe aftă. Lasă să acţioneze 8 minute, după care clăteşti cu apă curată.
Posibil adjuvant în infecţiile urinare
Alcalinizarea urinei are efect benefic în cazul infecţiilor urinare. Administrarea unei soluţii din jumătate de pahar cu apă şi 1 lingură de bicarbonat de 2-3 ori pe zi poate ajuta. Totuşi, din cauza conţinutului mare de sodiu din bicarbonat, acest remediu nu poate fi luat decât perioade scurte. De aceea, este bine să se ceară sfatul medicului sau al unui farmacist în acest caz.
Ce trebuie să ştii dacă iei bicarbonat de sodiu
Există unele precauţii şi contraindicaţii ale administrării interne de bicarbonat de sodiu. De aceea, cere sfatul medicului sau farmacistului dacă mai iei şi alte medicamente, inclusiv cele eliberate fără reţetă.
► Dacă ai hipertensiune arterială, consumul de sodiu, indiferent de unde provine (inclusiv din bicarbonat) trebuie redus. Nici bolnavii de rinichi nu trebuie să consume bicarbonat, pentru că poate afecta echilibrul electrolitic şi nivelul de sodiu din corp.
► Spune medicului dacă ai insuficiență cardiacă congestivă sau boli de rinichi ori dacă ai avut recent sângerare în stomac sau intestine.
► Se recomandă prudenţă la consumul intern de bicarbonat, în special dacă iei şi: alte antiacide, aspirină sau alte medicamente asemănătoare aspirinei, benzodiazepine, antiaritmice, fier, ketoconazol, litiu, metenamină, metotrexat, chinidină, sulfamide.
► Ia bicarbonat de sodiu la cel puțin 2 ore distanță de alte medicamente.
► Nu se recomandă administrarea internă a bicarbonatului în cazul gravidelor şi femeilor care alăptează.
► Bicarbonatul de sodiu nu este indicat intern copiilor mai mici de 12 ani.
► Persoanele care trebuie să urmeze o dietă săracă în sodiu nu ar trebui să ia bicarbonat. O jumătate de linguriţă de bicarbonat conţine 630 mg de sodiu.
► Prea mult bicarbonat administrat intern poate cauza deshidratare, diaree, probleme renale, vărsături, respiraţie scăzută.
Ce fel de bicarbonat de sodiu să alegi
În funcţie de scopul pentru care vrei să îl foloseşti, ţine cont că în comerţ şi în farmacii există diverse tipuri, cu toate că bicarbonatul de sodiu are o singură structură chimică.
▬ Alimentar: este bicarbonatul utilizat în bucătărie, pentru copt sau gătit.
▬ Farmaceutic: este tipul de bicarbonat disponibil în farmacii şi pe care să îl foloseşti în toate problemele legate de sănătate. Mai este disponibil şi sub formă de tablete.
▬ Cosmetic: este varianta de bicabonat indicată pentru îngrijirea pielii şi a părului.
▬ Menajer: Pentru curăţenie în casă, se recomandă varianta de bicarbonat pentru menaj.