Vitamina D: care este cea mai bună sursă - soarele, suplimentele sau alimentele?
Vitamina D sau calciferolul, cum mai este numită de specialiști, este o substanță care are roluri multiple în organism, de la facilitarea absorbției calciului și susținerea imunității până la reducerea inflamațiilor și prevenirea osteoporozei.
Vitamina D este sintetiazată în organism în urma expunerii la soare: 10 minute de stat la soare sunt suficiente pentru obținerea dozei zilnice necesare din aceatsă vitamină atât de importantă pentru organism.
Din cauza pericolului pe care îl reprezintă razele soarelui, cel mai indicat este să nu te expui la soare vara între orele 11:00 și 16:00, întrucât în acest interval radiațiile UVA și UVB sunt mai puternice și, pe lângă unele efecte benefice, poți avea parte și de efecte negative serioase, precum îmbătrânire prematură și, chiar, cancer de piele. De asemenea, folosește protecție solară zilnic, pentru a prevenii arsurile și îmbătrânirea prematură.
Citeşte şi: Vitamine şi minerale necesare după 40 de ani
Specialiştii atrag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte bronzarea pentru obţinerea dozei de vitamina D. Dr. David J. Leffell, dermatolog la Yale Medicine, afirmă:
„Una dintre cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat în dermatologie și în acţiunile de prevenire a cancerului de piele au fost numeroasele informații greșite despre metabolismul vitaminei D. Unii susţin că e nevoie să te expui la soare în fiecare zi pentru a produce suficientă vitamina D pentru a fi sănătos. Pur și simplu nu este adevărat. Majoritatea oamenilor își pot obține vitamina D din suplimente nutritive și din alimente îmbogățite cu vitamina D”.
Citeşte şi: Cum îţi dai seama că ai lipsă de vitamina D. Semne la care să fii atent
Suplimentele pe bază de vitamina D, necesare mai ales iarna
Suplimentele alimentare pot fi mai eficiente decât soarele, în asigurarea necesarului de vitamina D, mai ales pe perioada iernii. De exemplu, medicii recomandă suplimente de vitamina D în anotimpul rece, pentru că în zilele friguroase evităm să ieșim afară și soarele nu este atât de puternic, încât să putem asimila necesarul zilnic de vitamina D. Totuși, sunt cazuri în care vitamina D este prescrisă pentru a completa dieta zilnică, necesarul de vitamina D nemaiputând fi asigurat din cauza unei alimentații deficitare sau a alimentelor procesate excesiv. Cele mai cunoscute alimente care conțin vitamina D sunt: lactatele, untul, ouăle, cerealele integrale și somonul. De asmenea, există şi alimente fortifiate cu această vitamină. Totuşi, sursele alimentare pot fi insuficiente pentru asigurarea aportului de vitamina D.
Citeşte şi: Alimente bogate in vitamina D pentru un meniu echilibrat
De câtă vitamina D avem nevoie
Copiii cu vârste 0 - 12 luni – 400 UI/zi
Persoanele cu varste cuprinse între 1 şi 70 de ani, gravide şi lăuze – 600 UI/zi
Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.
Anca-Teodora Popa