De ce apare efectul Yo-Yo și nu slăbești?

22 februarie 2023   Sănătate

Un medic nutritionist, care ținut timp de 18 ani diete trecând prin efectul „yo-yo” a găsit motivele pentru care nu slăbești.

Nutriționistul Angela Borges a petrecut ani de zile încercând să slăbească, înainte de a găsi o metodă durabilă de pierdere în greutate, și a identificat opt motive pentru care cântarul nu se mișcă și cum poți schimba acest lucru pentru rezultate optime.

Nutriționista Angela Borge a început să crească în greutate în anii adolescenței, iar apoi a petrecut ani de zile urmând sfaturile unor nutriționiști care i-au spus „să taie carbohidrații, să mănânce în principal salate și să facă detoxifieri de câteva zile”.

Ea avea rezultate, dar sfârșea prin a mânca din nou.

Pierderea kilogramelor este mai ușoară decât menținerea greutății. Foto:Shutterstock

De atunci, Angela a spus că a descoperit că pierderea în greutate nu este simplă:

„Scăderea durabilă în greutate se obține atunci când creați obiceiuri alimentare sănătoase pe care le puteți menține și pune pe pilot automat pentru un succes permanent”.

Nutriționista dezvăluie formula ei pentru a scădea permanent în greutate.

Mănânci sănătos, dar nu mănânci sănătos pentru a pierde grăsimile

Primul motiv pentru care Ang a spus că cifrele de pe cântare ar putea să nu se miște este pentru că mănânci sănătos, dar nu mănânci pentru a slăbi, deoarece cele două lucruri sunt foarte diferite.

„Poți să urmezi o dietă sănătoasă, să gătești totul de la zero și să ai cele mai sănătoase gustări, dar totuși trebuie să creezi un deficit de calorii pentru a pierde grăsimea corporală, indiferent dacă dieta ta este sănătoasă sau nu”, a spus nutriționista. În mod ideal, calculează rata metabolică bazală a corpului folosind un calculator online pentru a afla exact cât ar trebui să mănânci.

Al doilea motiv pentru care s-ar putea să nu slăbești este că mănânci prea puțin.

Deși poate credeți că trebuie să reduceți pentru a pierde în greutate, de fapt, uneori, este adevărat opusul. „Nu mănânci suficient pentru a-ți alimenta corpul în mod corespunzător poate duce la încetinirea (adaptarea) metabolismului și vei înceta să pierzi în greutate”, a spus Angela. A mânca suficient te poate determina să mănânci în exces și, în cele din urmă, să te îngrași”.

 Nu dormi suficient

Somnul are un rol enorm de jucat în pierderea în greutate și, în mod ideal, trebuie să te asiguri că dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte.

„Somnul insuficient poate avea un impact uriaș asupra a doi hormoni importanți ai foamei”, a spus nutriționista, și a explicat că  grelina (hormonul foamei) crește și leptina (hormonul nostru de sațietate) scade atunci când suntem obosiți, și dormim insuficient.

Când ești obosit, nutriționistul a spus că este mai probabil să simți foame și să mânânci în exces. Pe de altă parte, atunci când ești odihnit, vei face alegeri alimentare mai bune.

Mănânci ca un influencer

Deși alimente precum bolurile de acai ar putea părea delicioase și sănătoase, de fapt, să le consumi în mod regulat astfel poate avea efecte secundare uriașe.

„Pot cu ușurință să depășească 600 de calorii și asta înainte de a adăuga orice topping”, a spus ea.În schimb, este mult mai bine să îți menții consumul de zahăr scăzut - și să ții la o dietă mai de bază.

Renunți prea repede

Potrivit nutriționistei, pierderea în greutate „nu este un sprint, este un maraton” și va dura întotdeauna,  nu se va întâmpla peste noapte. Trebuie să te aștepți ca urcușuri și coborâșuri, care sunt în totalitate o etapă normală a procesului, deoarece progresul nu este liniar și, prin urmare, nu trebuie să-ți faci neapărat griji, dacă unele săptămâni sunt mai bune decât altele.

Ești stresat

La fel ca somnul, stresul are un rol enorm de jucat în cât de fericiți și sănătoși suntem, deoarece stresul cronic crește nivelul de cortizol - ceea ce ne face să simțim foame.

„Stresul poate genera, de asemenea, pofta de mâncare, motiv pentru care gestionarea stresului joacă un rol esențial în orice plan de menținere a greutății”, a precizat nurtrriționista.

Este posibil să te bazezi prea mult pe exerciții fizice

Te poți baza doar într-o oarecare măsură pe exerciții fizice pentru a te ajuta să slăbești. Dar, nu va fi niciodată suficient deoarece dieta este întotdeauna cea mai importantă. În cele din urmă, cel mai important grup de nutrienți pentru pierderea în greutate sunt proteinele, a spus nutriționista, pentru că te ajută să te simți plin și mulțumit, prevenind supraalimentarea.

Nu mănânci suficiente proteine

Proteinele sunt esențiale pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la manținerea sațietății. „În procesul de digerare a proteinelor, metabolismul tău se accelerează și el”, de aceea sfatul nutriționistei este că incluzi surse bune de proteine, cum ar fi ouăle, carnea și peștele gras.

Cele trei lucruri pe care nutriționista nu le-ar face niciodată pentru pierderea în greutate sunt:

1. Să sară peste mese pentru că este prea ocupată: „Când nu mâncăm, ne este foarte foame și mâncăm în exces mai târziu în cursul zilei, nu pentru că ne lipsește voința, ci pentru că avem corpuri programate să supraviețuiască.”.

2. Să facă exerciții pentru a pierde în greutate: Exercițiile nu sunt necesare pentru pierderea în greutate. Ar trebui să faci mișcare pentru „sănătatea ta mentală, fizică și a inimii și pentru că te face să te simți bine”. Dacă vrei să slăbești, ea recomandă să „optimizezi mai întâi alimentația”.

3. Să „trișeze” la alegerile alimentare: prin definiție, trișarea înseamnă că încalci regulile, a spus nutriționista. „Mâncarea ar trebui să ofere nutriție și plăcere. Tratând-o ca pe un răsfăț, îți va crește bucuria când îl consume, în timp ce tratarea ca pe o alegere proastă strică toată bucuria din acele ocazii speciale.

Citește și Cum poți recicla pliculețele de ceai?

Mai multe