Psihoterapeut: Cum îi ajută grupurile de suport pe adulții cu ADHD?
Simptomele ADHD la adulți includ dificultăți în gestionarea timpului, memorie slabă, organizare deficitară și reglare emoțională dificilă, scrie Attitude.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție la adulți (ADHD) este o tulburare neurologică mai frecvent diagnosticată la bărbați (5,4%) decât la femei (3,2%).
Potrivit aceleiași publicații, ADHD la adulți se caracterizează printr-un model persistent de neatenție, hiperactivitate și/sau impulsivitate care interferează și afectează munca, viața de cuplu și relațiile, mai ales dacă nu este tratată.
Foto: Shutterstock
Grupurile de suport pentru adulții cu ADHD „oferă un spațiu securizat în care confidențialitatea este un principiu de bază, un spațiu în care fiecare persoană se poate simți sigură că nu va fi supusă discriminării, criticii, hărțuirii sau oricărei alte forme de agresiune emoțională”, precizează psihoterapeuta și analista comportamentală Iulia Stoian.
„Este un spațiu în care ne acceptăm așa cum suntem, încercăm să înțelegem povestea fiecărei persoane și să învățăm din ea ceea ce e potrivit pentru noi.
Apartenența la un grup oferă contextul potrivit în care poți să vorbești despre propria experiență fără să te simți criticat sau respins, poți învață și obține noi perspective, oferi și primești încredere, iei astfel contact cu puterea vindecatoare a grupului”, adaugă psihoterapeuta Iulia Stoian.
Temele abordate în cadrul întâlnirilor conduse de pishoterapeuta Iulia Stoian sunt adaptate în funcție de nevoile participanților și includ notiuni teoretice despre ADHD, asocieri cu alte dignostice, înțelegerea conceptului de funcție executivă, identificarea dificultăților pentru fiecare participant, managementul timpului, dificultăți în gestionarea diferitelor tipuri de taskuri, gestionarea emoțiilor, dificultăți senzoriale, impactul asupra familiei/persoanelor apropiate, cum poate influenta simptomatologia ADHD nutriția și medicația psihiatrică.
Potrivit psihoterapeutei Iulia Stoian, un prim grup de suport de anul acesta va începe activitățile sub coordonarea ei, în data de 23 februarie și întâlnirile vor fi săptămânale, în fiecare joi, de la ora 19.00 la 21.00.
La întânliri vor participa maximum 6 participanti. „Organizez aceste grupuri tocmai pentru că practica de până acum mi-a dovedit că uneori psihoterapia individuală nu este suficientă sau cel puțin, nu poate aduce aportul pe care îl aduce terapia de grup’’, a adăgat psihoterapeuta Iulia Stoian.
Citește și 10 simptome care arată că un copil ar putea avea autism.