Stai mult pe scaun? Iată câtă mişcare trebuie să faci zilnic pentru a compensa!
În zilele noastre, tot mai multe persoane au un stil de viaţă sedentar. Totodată, multe meserii implică stat pe scaun ore în şir. Pentru a compensa efectele negative ale acestui lucru, este indicat să faci mişcare, iar specialiştii au aflat şi cât.
Foto: Shutterstock
Sedentarismul a devenit o adevărată problemă de sănătate publică. Se spune că o persoană are un stil de viață sedentar atunci când petrece șase sau mai multe ore pe zi într-o poziție așezată sau întinsă și nu face mişcare semnificativă zilnic. Majoritatea oamenilor care au un job de birou duc o viață sedentară.
Timpul petrecut pe scaun ore în şir este însă asociat cu numeroase probleme de sănătate, printre care obezitatea, bolile cardiovasculare şi metabolice şi chiar unele tipuri de cancer. De asemenea, sedentarismul poate afecta inclusiv sănătatea mentală. Mai exact, sedentarii au riscuri mai mari de a se confrunta cu stres, depresie şi anxietate. Totodată, lipsa de mişcare predispune la insomnie, oboseală, dureri corporale și dificultăți de concentrare.
Din păcate, mulți oameni nu prea au de ales și duc un stil de viață sedentar din cauza profesiei lor. Pentru a reduce efectele nocive ale unui stil de viață sedentar, se recomandă mai multă mișcare zilnic.
Vezi şi: Joggingul îţi îmbunătăţeşte viaţa sexuală
Se recomandă 30 - 40 de minute de mişcare zilnic
Conform ghidurilor de specialitate, persoanele care au un stil de viață sedentar ar trebui să facă cel puțin 30 de minute de exerciții zilnice pentru a compensa lipsa de activitate fizică pe parcursul zilei.
Un studiu apărut în British Journal of Sport Medicine a confirmat importanţa compensării cu mişcare în cazul sedentarilor. După ce s-au analizat nouă studii pe acest subiect, care au implicat peste 44.000 de persoane, s-a ajuns la concluzia că 30 până la 40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă sunt necesare pentru a compensa o zi cu 10 ore de stat pe scaun.
Pentru acest obiectiv, poţi începe să urci scările în loc să iei liftul şi să mergi mai mult pe jos, în general. Apoi, poţi continuă cu activităţi de o intensitate mai mare: ciclism, aerobic şi mers rapid.
Vezi şi: Ora perfectă pentru a face sport