Poţi face mai uşor infarct din cauza frigului? Iată ce ar trebui să ştii!

15 decembrie 2022   Ce te doare

Inima este organul cel mai afectat din cauza temperaturilor scăzute. Frigul impune un efort de adaptare pentru organism, iar acest lucru înseamnă că inima trebuie să depună eforturi suplimentare.

Riscul de infarct este mai mare iarna, mai ales la cei cu factori de risc. Foto: Shutterstock

Iarna, în condiţiile în care se ne aflăm la exterior, în corp se produc anumite modificări de adaptare. Astfel, în condiţii de temperaturi scăzute, creierul secretă neurotransmiţători care trimit semnale vaselor de sânge pentru a se contracta. Această vasoconstricţie, sensibilă mai ales la nivelul extremităţilor, explică de ce avem mâinile şi picioarele reci. Pentru că vasele se îngustează, inima trebuie să muncească mai mult pentru a propulsa sângele în corp. Din acest motiv, în condiţii de frig, frecvenţa cardiacă se măreşte, tensiunea arterială creşte, iar consumul de oxigen este mai mare. Pe fondul acestor modificări, persoanele vulnerabile au un risc mai mare iarna de a face infarct, accident vascular cerebral sau ruptură de anevrism.  

Un studiu amplu din 2017 efectuat de specialiştii din Suedia a confirmat că riscul de infarct este mai mare în zilele reci, din cauza modificărilor specifice în condiţii de frig - creşterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, nevoie mai mare de oxigen şi probabilitatea crescută de coagulare a sângelui. În plus, infecțiile tractului respirator sunt mai severe și se răspândesc mai ușor în timpul iernii, ceea ce, la rândul lor, pot declanșa un atac de cord, informează medicalnewstoday.com.

Vezi şi: Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele

Cine este mai expus

Mecanismele de adaptare a inimii la frig favorizează riscul de apariție a infarctului și a accidentului vascular cerebral mai ales la cei cu hipertensiune, diabet sau cu boli renale cronice. La fumători, riscul de infarct este mai mare iarna, pentru că ţigările exacerbează vasoconstricţia. 

Alţi factori de risc sunt: vârsta înaintată, istoricul familial, obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool şi de grăsimi saturate sau trans.

Un studiu din 2016 arată că fumatul și consumul de alcool sunt factorii de risc cel mai probabil să declanșeze un atac de cord la temperaturi scăzute.

Cum poate fi redus riscul de infarct iarna

Cardiacii trebuie să evite ieșirile când este foarte frig, iar dacă sunt totuși nevoiți să facă acest lucru, trebuie să poarte haine călduroase, în straturi. Mănușile și căciula sunt indispensabile, pentru a se reduce pierderile de căldură. De asemenea, trebuie evitate eforturile prea solicitante.

Bolnavii de inimă trebuie să se ferească și de gripă, care, în cazul lor, poate duce la complicații precum inflamația mușchiului inimii (miocardita) sau a pericardului, săculețul care îmbracă inima (pericardita). De aceea, medicii recomandă vaccinarea antigripală cardiacilor.

Persoanele cu probleme de inimă este bine să aibă asupra lor o doză de nitroglicerină, pentru situații de urgență.

Vezi şi: Cum se face corect resuscitarea cardiopulmonară. Manevra poate salva viaţa în caz de infarct

Care sunt simptomele atacului de cord

În cele mai multe cazuri, infarctul are ca primă manifestare durerea în piept sau angina pectorală. Aceasta este descrisă ca o apăsare puternică, în spatele sternului, sau ca senzație de gheară în piept. Durerea poate iradia sau nu către brațe, umăr, abdomen sau gât.  La unele persoane, durerea este declanșată de stres, efort fizic intens, expunere la frig sau de o masă copioasă. Durata acestui disconfort poate fi de peste 15 minute și chiar de câteva ore și uneori nu cedează nici la administrarea de nitroglicerină (se iau 3 tablete la 5 minute).        

Slăbiciunea apărută brusc, senzația acută de lipsă de aer sau sufocarea, în absența efortului fizic, transpirațiile reci, pierderea cunoștinței și amețelile sunt alte manifestări ce pot fi puse pe seama unui infarct. Alte simptome atipice, care pot îngreuna diagnosticul, sunt cele de ordin digestiv (vărsături, greață), umflarea picioarelor, starea de rău inexplicabil și disfuncțiile erectile. Astfel de simptome neobișnuite pentru atacul de cord apar în 10% din cazuri.

Mai multe