Picioare obosite? Iată ce remedii îţi fac bine!

21 septembrie 2024   Ce te doare

Senzația de picioare obosite este des întâlnită. Pe lângă odihna suficientă, unele remedii ameliorează și previn durerile intense.

Această problemă este adesea descrisă precum o stare de oboseală și greutate la nivelul mușchilor gambei sau în zona coapselor, însoțită uneori de umflături, crampe, furnicături sau dureri, care poate iradia pe picior în sus.

Senzația neplăcută poate fi cauzată de: statul în picioare pentru perioade îndelungate, mersul pe distanțe lungi, încălțămintea strâmtă și incomodă, efortul fizic intens, excesul de greutate sau de problemele circulatorii care afectează fluxul sangvin în picioare, cum este tromboflebita. Oricare ar fi cauza, un astfel de disconfort poate afecta stilul de viață și odihna, prin urmare necesită atenție adecvată. Înainte de administrarea analgezicelor, ia în considerare remediile la domiciliu!  

Compresele cu apă caldă

Căldura apei fierbinți ajută la relaxarea mușchilor obosiți. Mai mult, ameliorează durerea și crește fluxul de sânge. Îmbibă un prosop în apă fierbinte, stroarce excesul de apă și pune-l pe picioare. Lasă-l să acționeze până când apa ajunge la temperatura camerei. Repetă procedura de câteva ori, până când disconfortul dispare. Acest remediu poate fi pus în aplicare și cu ajutorul unei sticle sau perne cu apă caldă.

Uleiuri esențiale

La fel de utile în ameliorarea senzației de picioare obosite sunt și uleiurile esențiale. Recomandat este uleiul esențial de eucalipt, care are proprietăți analgezice și spmasmolitice, cu ajutorul cărora relaxează, combate durerea și spasmele, dar și uleiul esențial de mentă, cu calități antiinflamatoare. Eficient este și uleiul esențial de cuișoare, care stimulează circulația sângelui și ameliorează tensiunea musculară. Tot ce trebuie să faci este să pui într-un lighean apă fierbinte, 3-4 picături ulei esențial de eucalipt, 2 picături ulei esențial de mentă și 2 picături ulei esențial de cuișoare, apoi să înmoi picioarele în această apă timp de 10-15 minute. După acest timp, clătește-ți picioarele cu apă curată. Acest truc poate fi folosit seara, de 2-3 ori pe săptămână, în zilele în care ai stat în picioare pe o perioadă îndelungată.

Masaj

Este reconfortant, stimulează circulația sângelui, relaxează mușchii și atenuează durerile. Masajul funcționează și mai bine dacă este combinat cu uleiurile benefice, precum cel de măsline și opțional ulei esențial de mușcată și mușețel. Încălzește ușor uleiul de măsline și adaugă câte 2 picături de uleiuri esențiale în el. Cu ajutorul degetelor și cu multă presiune, masează uleiul cu mișcări circulare, de la glezne spre genunchi și fă rotații cu degetele pe talpa piciorului. Folosește ambele mâini și repetă de mai multe ori pentru a relaxa mușchii și articulațiile. Lasă uleiul să acționeze peste noapte.

Exerciții fizice

Mișcarea timp de 30 de minute pe zi este benefică pentru stimularea circulației sangvine și pentru întărirea mușchilor. Rotirea unei mingi sub picioare în timp ce stai întins în pat ajută, la fel și ridicarea pe vârfuri, menținerea câteva secunde și repetarea timp de 15 ori. Un alt exercițiu benefic este rotirea gleznelor în sensul acelor de ceasornic și apoi în sens invers, timp de 10-15 repetări pentru fiecare direcție.

Vezi şi: De ce ar trebui să ne plimbăm măcar 15 minute pe zi?

Mai multe