Semne că spasmele musculare sunt, de fapt, tumori pe creier

Destul de des experimentăm spasme musculare. La fel ca multe dintre funcțiile noastre corporale, cum ar fi respirația, digestia sau dilatarea pupilei, spasmele musculare sunt involuntare.

Cu alte cuvinte, nu avem un control conștient asupra momentului în care pot apărea aceste contracții musculare dureroase. De exemplu, cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu disconfortul crampelor care apar, mai ales  în timpul nopții.

creier uman Shutterstock jpeg

Spasmele musculare pot indica, in anumite situatii, tumori cerebrale. Foto: Shutterstock

Deși neplăcute, astfel de spasme musculare nu sunt, în general, un motiv de îngrijorare.

Ele pot apărea din mai multe motive, cum ar fi ca răspuns la temperaturile ridicate, dacă nu bei suficientă apă sau nu îți faci încălzirea înainte de un antrenament. În unele cazuri, spasmele musculare pot semnala prezența unei tumori pe creier.

Mai precis, spasmele musculare în legătură cu o tumoare pe creier iau adesea forma unor zvâcniri, convulsii musculare sau convulsii.

Tipuri de convulsii asociate cu tumorile cerebrale

În urma unei convulsii, aproximativ 3 din 10 persoane sunt diagnosticate cu o tumoare pe creier. Aceste convulsii, pot lua diferite forme.

Cancer.Net explică faptul că o convulsie implică unul sau mai multe spasme musculare. O persoană care se confruntă cu o convulsie tonico-clonică, pe de altă parte, poate cădea inconștientă înainte de a se instala contracțiile musculare. Crizele parțiale complexe pot implica, de asemenea, pierderea conștienței, precum și zvâcniri repetitive involuntare.

Convulsiile legate de tumorile cerebrale pot apărea într-un singur membru sau în întregul corp. Într-un studiu de caz unic din 2008, publicat în Annals of Indian Academy of Neurology, un bărbat în vârstă de 30 de ani a prezentat, printre alte simptome, spasme musculare la gleznă, genunchi și șold. Denumite medical spasme flexoare, cercetătorii au observat că aceste tipuri de spasme musculare sunt de obicei observate în legătură cu creșterea anormală a țesuturilor la nivelul coloanei vertebrale. Cu toate acestea, pacientul a fost diagnosticat ulterior cu o tumoare pe creier.

Convulsii musculare legate de o tumoră cerebrală pot apărea, de asemenea, la o scară mai mică, mai degrabă decât să se confrunte cu o criză în întregul corp. Experții de la Moffitt Cancer Center raportează că la nivelul ochilor pot indica o tumoare cerebrală, în special cele care se află în trunchiul cerebral, lobul temporal sau lobul occipital.

Semne suplimentare de avertizare timpurie ale unei tumori cerebrale pot include dureri de cap, furnicături sau amorțeală la nivelul extremităților, greață, vărsături, dificultăți de mers sau de menținere a echilibrului, schimbări de dispoziție, probleme de memorie și multe altele.

„Dacă aveți unele dintre aceste simptome, cu siguranță ar trebui să căutați atenția medicului dumneavoastră”, a spus doctorul în neurochirurgie, pediatru, dr. Lawrence Daniels, pentru Hackensack Meridian Health. „Dacă avem de-a face cu o tumoare mai mică este mai ușor de tratat decât o tumoare mai mare și mai extinsă”. Cu ajutorul scanărilor imagistice, medicul dumneavoastră poate confirma un diagnostic sau poate identifica orice alte afecțiuni de sănătate care ar putea cauza simptomele dumneavoastră.

Sursa: Health Digest