Pancreatita poate pune viaţa în pericol. Ce simptome are

1 februarie 2023   Ce te doare

Mesele bogate în grăsimi pot fi o provocare, mai ales pentru cei care au diverse probleme de sănătate. Pentru a nu avea complicaţii precum pancreatita acută, ţine cont de anumite recomandări.

Persoanele care au litiază biliară (pietre la fiere) au un risc mai mare de a face pancreatită acută. Foto: Shutterstock

Un organ suprasolicitat din cauza meselor bogate în grăsimi şi alcool este pancreasul, al cărui rol este de procesare a zahărului, precum și de eliberare de enzime pentru facilitarea digestiei. Atunci când pancreasul este lezat sau inflamat, nu își poate îndeplini funcțiile și se poate ajunge uşor la pancreatită.

Deoarece activitatea pancreasului este strâns legată de procesul de digestie, este direct afectat de ceea ce mănânci. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de prezența calculilor biliari, dar și alimentația joacă un rol important, fiind adesea declanșatorul crizei.

Ce simptome trebuie să alarmeze 

În majoritatea cazurilor de pancreatită acută, persoanele afectate au dureri abdominale severe în partea de sus a abdomenului. La jumătate din cei afectaţi, durerea iradiază spre spate.

Când pancreatita este declanşată de calculii biliari, durerea apare brusc şi atinge punctul maxim al intensităţii în doar câteva minute.

Dacă alcoolul este cauza, durerea se dezvoltă, de regulă, de-a lungul câtorva zile. Tusea, mişcările bruşte şi respiraţia profundă pot agrava durerea. Mai pot apărea greţuri, febră şi vărsături.

Vezi şi: Ceaiuri care menţin sănătatea pancreasului

Sfaturi de care să ţii cont

 Pentru a păstra în echilibru un pancreas cu probleme, este nevoie să alegi alimente bogate în proteine și antioxidanți, dar cu un conținut scăzut de grăsimi animale. Poți opta pentru carne slabă, fasole și linte, supe uşoare și diverse alternative pentru lactate, din migdale, ovăz, cocos, semințe de in și soia. În acest fel, pancreasul nu va fi suprasolicitat și își va putea îndeplini funcțiile mai ușor.  

 Potrivit specialiştilor, persoanele care suferă de probleme ale pancreasului pot tolera un procent de până la 30%-40% din calorii provenite din grăsimi. De Sărbatori poți apela la câteva trucuri pentru a te bucura totuși de aromele tradiționale, fără să declanșezi o pancreatită acută.  

 Printre cele mai periculoase alimente pentru pancreas se află carnea roșie, organele, mâncarea prăjită, chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, produsele de patiserie și deserturile bogate în zahăr și grăsimi, băuturile cu zahăr adăugat. Mâncărurile bogate în grăsimi, cum ar fi preparatele tradiționale (salata beouf, friptura de porc, sarmalele, ouăle umplute) trebuie consumat în porţii mici sau se poate opta pentru variantele lor dietetice.

 Axează-te pe o alimentație săracă în grăsimi, care nu îți va suprasolicita pancreasul. Este important să te hidratezi corespunzător cu apă, nu cu alcool, și să mănânci porții cât mai mici. Alege în locul preparatelor cu carne roșie variantele de pește cu garnituri vegetale și salatele din legume proaspete. Alcoolul poate face mult rău pancreasului, așa că este de evitat, oricât de tentant ar fi un pahar de șampanie.

 

Mai multe