Obiceiuri despre care nu știai că îți pot crește glicemia
Lucruri pe care le faci zi de zi îți pot crește nivelul de zahăr din sânge, și fără un tratament adecvat, îți pot provoca complicații grave și pune viața în pericol.
Verificând nivelul de zahăr din sânge, poți înțelege factorii declanșatori, dar trebuie să știi că uneori, glicemia îți poate crește din cauza celor mai nesemnificative, activități zilnice, lucruri la care nu te așteptai că ar putea avea un efect atât de drastic. Times, ediția indiană, face o listă cu acestea.
Obiceiuriel zilnice îți influențează glicemia. Foto: Shutterstock
Sari peste micul dejun
Micul dejun este într-adevăr cea mai importantă masă a zilei. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, lipsa mesei de dimineață poate crește glicemia atât după prânz, cât și după cină. De aceea este indicat să consulți medicul înainte de a face orice modificare în dieta ta zilnică.
Arsuri solare
În mod surprinzător, a te relaxa prea mult la soare poate duce și la creșterea nivelului zahărului din sânge. Arsurile solare pe care le dezvoltați pot duce la durere care poate provoca și mai mult stres, care crește nivelul de zahăr din sânge, conform Times.
Cafea
Este una dintre cele mai populare băuturi, consumată de mulți la micul-dejun. Cu toate acestea, nu este foarte sănătoasă pentru persoanele cu diabet, spune Times, chiar și când sunt consumate fără zahăr fiindcă și cofeina poate acționa asupra mecanismelor care ridică glicemia. Acesta este motivul pentru care cofeina trebuie evitată atunci când ai un risc crescut de a crește nivelul zahărului din sânge.
Somn insuficient
Pentru corp și minte sănătoase, este esențial un somn suficient. Acestea fiind spuse, lipsa somnului, chiar și pentru o singură noapte, poate face corpul să utilizeze ineficient insulina. Din acest motiv, glycemia poate crește, notează Times.
Boli ale gingiilor
Potrivit unui articol al jurnalului Asociației Stomatologice Americane (JADA), bolile gingiilor pot crește nivelul de zahăr din sânge. Afectarea poate fi atât de mare încât parodontita și paradontoza netratate, conform raportului, pot duce la un risc de creștere a nivelului de zahăr din sânge pe termen lung și pot crește predispoziția spre diabet de tip 2.
Deshidratarea
Apa insuficientă în organism poate duce, de asemenea, la creșterea zahărului din sânge. Deshidratarea poate duce la hiperglicemie, deoarece mai puțină apă în corp înseamnă că zahărul din sânge este mai concentrat. În plus, lucrurile se pot înrăutăți deoarece glicemia crescută duce la urinare frecventă, ceea ce provoacă o deshidratare mai severă.
Îndulcitori artificiali
Deși îndulcitorii artificiali sunt mai buni decât zahărul rafinat, ei nu sunt complet inofensivi pentru persoanele cu diabet. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma efectele negative, scrie Times, deoarece unele studii au arătat că acestea pot crește glicemia.