Există o legătură între vremea rece şi durerile de articulaţii? Medicul explică

19 noiembrie 2024   Ce te doare

Pentru multe persoane, vremea rece aduce o creștere a disconfortului în articulații, în special la nivelul genunchiului și șoldului. Pentru cei care suferă de osteoartrită sau alte afecțiuni articulare, tranziția către sezonul rece poate accentua durerea și rigiditatea. Dar de ce se întâmplă acest lucru și, mai ales, ce putem face pentru a ne proteja sănătatea articulațiilor în această perioadă?

Cercetările nu au ajuns încă la un consens ferm cu privire la legătura dintre vreme și durerea articulară, dar există câteva teorii care pot explica de ce mulți dintre noi resimt o accentuare a disconfortului în sezonul rece.

Ce spune medicul

Dr. Robert Apostolescu, medic chirurg ortoped, supraspecializat în protezarea articulară, este de părere că, în primul rând, schimbările în presiunea atmosferică par să joace un rol important. Atunci când o masă de aer rece intră în scenă, presiunea barometrică scade, ceea ce poate duce la inflamarea țesuturilor moi din jurul articulațiilor, accentuând durerea.

„Un alt factor este răcirea lichidului sinovial din articulații – acel lichid vâscos care lubrifiază și protejează cartilajul. Când temperaturile scad, acest lichid poate deveni mai dens, ceea ce face articulațiile mai rigide și mai dureroase”, evidențiază dr. Apostolescu.

În plus, răspunsul natural al corpului nostru la frig este să direcționeze sângele către organele vitale, cum ar fi inima și plămânii, reducând astfel aportul de sânge la extremități, ceea ce poate accentua disconfortul articular.

Pe durata sezonului rece, și tendința de a petrece mai puțin timp în aer liber și de a diminua activitatea fizică sunt alți factori care pot accentua rigiditatea și slăbiciunea articulațiilor. Lipsa mișcării scade flexibilitatea și forța musculară, făcând articulațiile mult mai vulnerabile la disconfort. Totodată, expunerea redusă la soare poate duce la scăderea nivelului de vitamina D, un element esențial pentru sănătatea oaselor și articulațiilor.

Vezi şi: 7 Semne de avertizare ale cancerului osos pe care nu ar trebui să le ignori

Cum ne protejăm articulațiile în sezonul rece

Din fericire, există câteva metode prin care o persoană care suferă de dureri articulare sau osteoartrită își poate proteja articulațiile, pe măsură ce temperaturile scad.

Toamna aceasta, dr. Robert Apostolescu își sfătuiește pacienții să încerce să poartă haine stratificate și călduroase, în special atunci când ies în natură. Genunchierele sau șosetele din lână pot oferi un plus de confort articulațiilor genunchiului și șoldului.

Totodată, aplicarea de comprese calde, precum și băile calde pot stimula circulația sângelui și reduce rigiditatea musculară. Un truc simplu este încălzirea genunchilor sau a șoldurilor cu o pătură electrică sau o pernă cu apă caldă.

Se mai recomandă și ca persoanele cu osteoartrită să încerce să mențină un nivel de activitate fizică constant: „Chiar dacă vremea rece poate descuraja mișcarea, exercițiile regulate sunt esențiale pentru sănătatea articulațiilor. Activități precum yoga sau înotul într-o piscină încălzită mențin flexibilitatea și mobilitatea și, pe lângă asta, ajută și la reducerea rigidității. Chiar și plimbările zilnice contribuie la menținerea articulațiilor mobile.”, explică dr. Apostolescu.

De asemenea, atenția la greutatea corporală este esențială. Fiecare kilogram în plus pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special la nivelul genunchiului și șoldului. O dietă echilibrată ajută la păstratea greutății în limite sănătoase și susține sănătatea generală a articulațiilor.

Dacă durerile articulare persistă sau devin greu de gestionat, consultarea unui specialist ortoped devine esențială pentru a primi un plan personalizat de tratament și exerciții adecvate. În stadiile avansate ale osteoartritei, când metodele conservatoare își pierd eficiența, intervenția chirurgicală poate rămâne singura soluție viabilă. Totuși, nu există motive de îngrijorare, întrucât, potrivit dr. Robert Apostolescu, cele mai moderne tehnici chirurgicale sunt minim-invazive, asigurând ameliorarea durerii și o recuperare rapidă.

Mai multe