Cum se manifestă ADHD -ul în cazul adulților?
Simptomele ADHD la adulți includ dificultăți în gestionarea timpului, memorie slabă, organizare deficitară și reglare emoțională dificilă, scrie Attitude.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție la adulți (ADHD) este o tulburare neurologică mai frecvent diagnosticată la bărbați (5,4%) decât la femei (3,2%).
ADHD la adulți se caracterizează printr-un model persistent de neatenție, hiperactivitate și/sau impulsivitate care interferează și afectează munca, viața de cuplu și relațiile, mai ales dacă nu este tratată.
Furia negestionată și rezistența scăzută la frustrare pot fi semne de ADHD. Foto: Shutterstock
ADHD a fost considerată o afecțiune a copilăriei, dar acum este recunoscută ca o afecțiune manifestată pe tot parcursul vieții
Simptomele la adulți seamănă în linii mari cu semnele comune ale ADHD din copilărie. Cu toate acestea, intensitatea simptomelor, în special hiperactivitatea, scade în timp pentru mulți indivizi.
Care sunt simptomele comune ADHD la adulți?
O serie de simptome pot indica ADHD-ul în cazul adulților: neatenţie, slabă atenție la detalii, dificultate la începerea și îndeplinirea sarcinilor, dificultate de concentrare și de reglare a atenției, uitare, management slab al timpului și lipsa de abilități organizatorice, impulsivitate, nelinişte, vorbit excesiv, dereglarea emoțională, toleranță scăzută la frustrare.
ADHD afectează fiecare aspect al vieții, cu atât mai mult dacă afecțiunea rămâne nediagnosticată, netratată sau tratată inefficient, iar toate acestea pot avea efecte dăunătoare asupra bunăstării psihologice și a calității vieții.
Simptomele ADHD la adulți, cum ar fi gestionarea necorespunzătoare a timpului și concentrarea deficitară, amânarea și uitarea fac dificilă pentru aceste persoane să urmeze studii sau să le placă locul de muncă. Multe studii au legat ADHD de dificultăți în privința învățării (inclusiv în învățământul superior) și la locul de muncă.
Persoanele cu ADHD au mai multe riscuri să întâmpine dificultăți în obținerea și menținerea unui loc de muncă în comparație cu adulții neurotipici, mai ales dacă nu au primit tratament în copilărie.
Impactul ADHD asupra relațiilor
Simptomele ADHD la adulți, cum ar fi abilitățile slabe de ascultare, toleranța scăzută la frustrare, incapacitatea de a îndeplini sarcinile și impulsivitatea pot duce la o serie de dificultăți în relațiile romantice, prietenii, relații familiale și alte conexiuni sociale.
Cercetările au legat ADHD la adulți de criminalitate, încălcarea regulilor și alte probleme legale și de siguranță, inclusiv un risc mai mare de a suferi accidente de mașină în comparație cu populația generală.
ADHD la adulți se asociază cu alte tulburări comorbide. Într/un studiu realizat în America, aproximativ 40% au fost diagnosticați cu o tulburare de dispoziție, 50% au fost diagnosticați cu tulburare de anxietate, inclusiv fobie socială (30%). Aproximativ 15% aveau un diagnostic de tulburare de consum de substanțe.
Ce cauzează ADHD?
Nu este complet clar, dar majoritatea cercetărilor sugerează acești factori principali:
Genetica sau Ereditatea: ADHD este o afecțiune ereditară. Aproximativ jumătate dintre părinții cu ADHD vor avea un copil cu această afecțiune.
Factori de mediu: studiile sugerează că expunerea la stres extrem, traume sau anumite toxine - cum ar fi plumb16 sau bisfenol-A17 - măresc riscul sau severitatea simptomelor ADHD.
Perturbarea dezvoltării: leziunile cerebrale sau evenimentele care afectează sistemul nervos central în timpul dezvoltării, cum ar fi nașterea premature sau consumul de alcool în timpul sarcinii, pot avea un rol major în dezvoltarea ADHD.
ADHD nu este rezultatul unei diete proaste, al exercițiilor fizice inadecvate, al timpului excesiv de petrecut pe ecran sau al unor factori socioeconomici - deși unii dintre acești factori și alți factori de stres pot agrava simptomele ADHD la unele persoane. Și, deși este considerată pe scară largă o afecțiune din copilărie, cercetătorii continuă să exploreze dacă debutul ADHD poate apărea la vârsta adultă.
Tratament ADHD pentru adulți
Cel mai bun tratament pentru ADHD pentru adulți este o combinație de terapie și medicamente. Există două tipuri principale de medicamente utilizate pentru a trata ADHD: stimulante și non-stimulante. Majoritatea adulților experimentează reducerea simptomelor cu medicamentele pentru ADHD, dar mulți continuă să se lupte cu dificultăți la muncă, în privința responsabilităților de zi cu zi sau cu stima de sine scăzută din cauza unei vieți cu tulburare de deficit de atenție.
Medicamentele pentru ADHD pot regla creierul din punct de vedere neurologic. Psihoterapia sau îndrumarea profesională pot organiza și motiva adulții cu ADHD . Aceste terapii și intervenții, combinate cu educația despre ADHD, pot ajuta adulții să recunoască locurile în care simptomele le provoacă dificultăți și să lucreze pentru a schimba tiparele negative.
Citește și Ce legătură este între usturoi și sănătatea sexuală?