Care sunt meseriile care pot crește riscul de cancer

16 mai 2022   Ce te doare

Se ştie că unele meserii precum cea de pompier sau de polițist sunt periculoase și implică anumite riscuri atât în ceea ce privește sănătatea fizică și cea psihică. Dar, pe lângă acestea, se numără și alte domenii care pot afecta în mod serios sănătatea angajatului, crescând chiar riscul de dezvoltare a cancerului.

Însoțitorul de zbor

La început, ai putea te gândești că însoțitorii de zbor sunt norocoși întrucât călătoresc cu ușurință în lume datorită acestui job. Dar, potrivit unui studiu publicat în Journal Environmental Health, însoţitorii de zbor sunt mai predispuși să dezvolte anumite tipuri de cancer din cauza faptului că sunt expuși la o cantitate mare de radiații ionizante atunci când se află la altitudini înalte. Printre tipurile de astfel de cancer se numără cel uterin, de tiroidă, de stomac, de pancreas, de colon și cancer esofagian. Alte studii în domeniu arătă că stewardesele au un risc cu 50% mai mare decât restul femeilor de a dezvolta cancer la sân, informează readersdigest.ca.

Pilotul  

Experții de la JAMA Dermatology susțin că piloții și restul echipajului din cabina de pilotaj sunt mai expuși radiaților UV. Specialiștii consideră că o oră petrecută în cabina de pilotaj este echivalentă cu 20 de minute petrecute la solar. Astfel, piloții sunt mai predispuși îmbolnăvirii de cancer de piele, unul dintre cele mai cunoscute cancere de piele fiind melanomul. Acesta este un tip de cancer de piele cu evoluție agresivă. Experții atrag atenția asupra utilizării cremelor cu factor de protecție solară, în rândul piloților și a echipajului din avion.

Sudorul

Sudorii sunt expuși riscului de a dezvolta în viitor mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancer de piele, de plămâni și de rinichi. Expunerea constantă la radiații și la fumul ce rezultă în urma sudării cresc aceste riscuri, potrivit Agency for Research on Cancer. Totuși, profesorul Paul Blanc, profesor de medicină și divizia de medicină ocupațională și de mediu de la Universitatea din California-San Francisco atrage atenţia asupra faptului că simptomele sunt resimțite după o perioadă mai lungă. În timp, pot fi afectate organe ca rinichii, ficatul și plămânii.

Orice job de birou

Statul excesiv la birou poate crește riscul de dezvoltare al cancerului de colon și a celui de endometru, potrivit cercetătorilor germani. Mai mult, se pare că mersul ocazional la sală nu atenuează efectele negative ale statului prelungit pe scaun. De aceea, se recomandă, să te ridici cât mai frecvent de pe scaun, pentru scurte pauze de mișcare.

Persoanele care lucrează în saloanele de înfrumuseţare

Specialiștii susțin că manichiuristele sunt mai predispuse să dezvolte cancer și diferite probleme respiratorii sau chiar reproductive, din cauza faptului că inhalează zilnic substanțele chimice ce intră în compoziţia ojei. Pentru a diminua riscurile, camera în care se face manichiura trebuie să fie bine aeristă.

Vopselurile pentru păr pot conține substanțe dăunătoare, care, inhalate regulat, pot duce la dezvoltarea cancerului de vezică. Pentru minimizarea riscurilor, se recomandă purtarea mănușilor pe durata vopsirii părului și aerisirea zilnică a saloanelor.

Fermierii

Sustanțele toxice folosite pentru a ține dăunătorii la distanță pot fi foarte nocive în cazul în care contactul cu ele este frecvent. Astfel, fermierii pot fi predispuși să dezvolte diferite tipuri de cancer, de la leucemie, cancer de prostată, cancer de piele, până la cancer de stomac și, chiar, cancer celebral. Se recomandă evitarea pesticidelor puternice și folosirea, pe cât posibil, a substanțelor produse în mod cât mai natural.

Pompierii

Potrivit unui studiu realizat de  National Institute for Occupational Safety and Health, pompierii au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de testicule și a mezoteliomului (formă de cancer care începe în mezoteliu, strat subţire care căptuşeşte peretele cavităţii toracice şi abdominale). Acest aspect se explică prin faptul că pompierii sunt expuși fumului și a diferitelor substanțe toxice, rezultate din incendii.

Munca în turele de noapte

Nu doar substanțele toxice și radiațiile favorizează apariția cancerului, ci și dereglarea ritmului circadian natural. Cei care lucrează în ture de noapte sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer, din cauza faptului că au un nivel crescut al unei proteine care contribuie la instalarea cancerului, informează readersdigest.ca.

Minerul

Mineritul este o meserie periculoasă, muncitorii nefiind expuși doar epuizării și a stresului constant, ci și vulnerabili în fața unor afecțiuni grave. Praful de exploatare a cărbunelui contruibuie la o creștere semnificativă a cancerului de plămâni şi a cancerului de stomac.

Citeşte şi: Simptomele posibile ale cancerului de pancreas. Nu le ignora!

Tehnician de laborator

Un studiu publicat în Journal Cancer Research arată că femeile care au avut în familie cazuri de cancer la sân pot avea un risc dublu de dezvoltare a acestei dacă practică meseria de tehnician de laborator. Mai mult, dacă o femeie lucreză cu substanțe precum solvenți organici și benzen, înainte de a avea primul copil, riscul de dezvoltare a cancerului de sân poate crește cu până la 40%, susțin specialiștii.

Astronautul

Odată ce astronauții părăsesc atmosfera protectivă a pământului, aceștia sunt expuși unei cantități mari de radiații ionizante. Potrivit NASA, radiațiile la care pot fi expuși astronauții sunt echivalentul a 150-6.000 de raze X. Din cauza acestui fapt, astronauții sunt predispuși mai multor tipuri de cancer, pot dezvolta afecțiuni degenerative osoase și boli ale sistemului central nervos.

Anca-Teodora Popa

Mai multe