Boală a sânilor pe care orice femeie ar trebui să o cunoască

2 august 2022   Ce te doare

Una dintre bolile sânilor este mastita, care se manifestă, printre altele, prin înroșirea și umflarea locală. Prof. Univ. Dr. Florian Fitzal, medic specialist chirurgie oncologică, reconstructivă și estetică a sânului, ne explică mai multe despre această afecţiune pe care orice femeie ar trebui să o cunoască.

Mastita apare, de obicei, în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. Foto: Shutterstock

Mastita este o inflamație locală a țesutului mamar. Aceasta poate fi doar în cadrul unor canale singulare, dar poate implica, de asemenea, întregul sân, în cazul în care inflamația depășește aria  care merg în țesutul extraglandular.

De ce apare? Care sunt cauzele ei?

Motivul nu este clar, însă mastita se dezvoltă de obicei în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare din cauza galactozei anormale. Acest lucru determină o perioadă neobișnuit de lungă de repaus al laptelui în interiorul canalului, cauzând o suprastimulare locală a epiteliului lactației. Această suprastimulare poate provoca o inflamație locală. În plus, bacteriile se pot dezvolta mai bine în această situație, provocând o infecție bacteriană a canalului de lapte și, prin urmare, o mastită bacteriană.

De obicei, mastita este o combinație de inflamație locală și supraînmulțire bacteriană, însă cancerul mamar inflamator trebuie exclus și este diferit de mastita clasică. Simptomele sunt similare, însă de obicei nu există durere.

Care sunt simptomele?

De obicei, simptomele sunt tipice pentru inflamație: înroșirea sânului, umflarea sânului, durere locală și senzație de sân cald.

Cum se diagnostichează? Ce investigații sunt necesare?

Diagnosticul este clinic prin anamneză, precum și prin palparea sânului și efectuarea unei ecografii, dar și a unei mamografii pentru a exclude cancerul mamar. În cele din urmă RMN-ul mamar poate fi recomandat pentru un diagnostic mai amănunțit. Cancerul trebuie să fie exclus dacă mastita nu se ameliorează cu tratamentul standard!

Ce complicaţii poate avea?

Mastita se poate complica dacă tratamentul este întârziat și se pot forma abcese.

Care este tratamentul?

De obicei, pansamentele reci ajută foarte mult. Mai mult decât atât, recomand întotdeauna administrarea de clindamicină 1800mg pe zi timp de cel puțin 10 zile. Un sutien de jogging fără fire sau orice tip de sutien strâmt poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii. Medicamentele antiinflamatoare precum Parkemed, Deflamat sau Mexalen pot ajuta și ele la ameliorarea simptomelor.

Reguli de urmat pentru paciente

După 2-3 zile de simptome consultați un medic și efectuați o ecografie și un RMN mamar.

Citeşte şi: Iată de ce sunt bărbaţii atraşi de sânii femeilor! Motive la care nu te-ai gândit

Mai multe