Boala care îţi face pielea albastră. Poate fi cauzată şi de un supliment alimentar popular
Unele boli sunt atât de evidente încât se „citesc” pe piele, iar una dintre ele este argiria. Afecţiunea este cauzată de contactul prelungit sau de ingestia unor săruri de argint. Argiria poate fi cauzată şi de administrarea prelungită de argint coloidal, supliment recomandat, printre altele, pentru efectele antiinfecţioase.
Toţi venim în contact cu doze extrem de mici de argint, care este prezent în apă, în alimente şi chiar în aerul pe care îl respirăm, informează medicalnewstoday.com. Aceste urme de argint sunt eliminate natural din corp, fără efecte secundare. Totuşi, expunerea prelungită la cantități mici de argint sau o singură expunere la o doză mare poate crește riscul de argirie, o boală rară.
Pielea albastră sau gri, semnul evident al argiriei
Singurul simptom caracteristic al argiriei este decolorarea sau hiperpigmentarea albastră sau gri a pielii. De asemenea, pot fi afectate şi buzele, gingiile şi căile nazale, precum şi membranele ochilor.
În cazul ingestiei de săruri de argint, poate surveni argiria generalizată, iar acest lucru poate duce şi la colorarea organelor interne.
Când argintul intră în corp prin piele, argiria este localizată (este limitată la unele porţiuni de piele).
Citeşte şi: Ce nu ştiai că poţi să faci cu pasta de dinţi
Consumul de suplimente de argint coloidal, cauză dovedită
Nu se ştie de la ce doză exactă apare argiria. Sunt mai expuse riscului de a face boala persoanele care lucrează în medii care folosesc argintul (producerea de bijuterii, procesare fotografică etc.)
O cauză dovedită a argiriei este consumul de suplimente pe bază de argint coloidal pe termen lung. Acestea conţin particule de argint şi sunt recomandate pentru calităţile antibacteriene, pentru stimularea sistemului imunitar, pentru prevenirea şi tratarea unor infecţii diverse sau a altor boli (otită, Zona Zoster, cancer etc.).
Paul Karason, un caz celebru de argirie
Paul Karson. Foto: Wikipedia
Au circulat în mass-media imagini cu Paul Karason, un bărbat cu argirie, care a urmat din proprie iniţiativă un tratament cu lichid pe bază de particule de argint pe care îl consuma zilnic. De asemenea, folosea şi un unguent cu argint coloidal, pentru a-şi trata o boală de piele. Cu timpul, pielea lui a devenit albastră, fiind diagnosticat cu argirie. Nu este însă singurul caz. O femeie a dezvoltat argirie după ce a folosit picături nazale cu argint coloidal.