Acestea sunt bolile pe care vitamina D le poate preveni!
Beneficiile vitaminei D în organism sunt multiple - de la o mai bună absorbție a calciului și până la menținerea sănătății dinților. De asemenea, un aport adecvat poate să prevină gripa și depresia.
Vitamina D este esențială pentru starea generală de sănătate, deoarece ajută la o mai bună absorbție a calciului în organism și contribuie la menținerea densității osoase, reduce riscul de infecții, menține mușchii puternici și are un impact pozitiv asupra sănătății inimii și sistemului circulator. Expunerea la soare este o modalitate eficientă care asigură doza necesară de vitamina D. Totuși, când lumina solară nu este suficientă, trebuie să suplimentăm aportul de vitamina D prin alimente, precum: somon, ton, macrou, sardine, ulei de pește, gălbenuș de ou, portocale, lapte, brânză, iaurt, ficat de vită și ciuperci, ori cu suplimente alimentare. Dacă organismul nu primește suficientă vitamina D, te poți confrunta cu simptome precum: dureri oasoase, slăbiciune musculară, oboseală și modificări ale dispoziției. De asemenea, deficitul crește riscul de boli și afecțiuni, iar unele dintre ele pot pune viața în pericol.
Infecţii respiratorii
Vitamina D joacă un rol important în funcția imunitară, prin urmare deficitul este asociat cu un risc crescut de infecții respiratorii, cum ar fi răceala și gripa. De asemenea, în cadrul unui studiu științific s-a descoperit că un aport adecvat de vitamina D poate să prevină până la 12% riscul de pneumonie, bronșită și sinuzită.
Osteoporoză
O altă afecțiune care poate fi prevenită cu ajutorul aportului suficient de vitamina D este osteoporoza, numită și „boala oaselor fragile”. Vitamina D contribuie la menținerea densității osoase și la reducerea riscului de fracturi, iar în caz de deficit, organismul nu poate sintetiza eficient calciul, ceea ce poate duce la osteoporoză. Această substanță este esențială, mai ales pentru copii, adolescenți și persoanele în vârstă, care sunt mai vulnerabile la pierderea masei osoase.
Depresie
Un nivel scăzut de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de depresie. Vitamina D ajută la reglarea umor neurotransmițători precum serotonina, care îmbunătățește starea de spirit și previne depresia. În plus, deficitul de vitamina D contribuie la inflamație și la disfuncții ale sistemului imunitar, care sunt asociate, la rândul lor, cu apariția depresiei. Un studiu, realizat în 2017, a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D a îmbunătățit starea femeilor cu diabet de tip 2.
Vezi şi: Modul inedit în care poate fi tratată depresia. Nu include medicamente!
Bolile de inimă
Un aport suficient de vitamina D poate să prevină apariția bolilor de inimă, în diferite moduri. În primul rând, ajută la reglarea nivelurilor de colesterol din sânge. Nivelurile ridicate de colesterol sporesc riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. În al doilea rând, studiile arată că vitamina D reglează tensiunea arterială, previne inflamația cronică și protejează sistemul vascular.
Care este doza zilnică recomandată de vitamina D
Necesarul de vitamina D poate varia de la o persoană de alta, în funcție de vârstă, absorbție individuală și stare de sănătate. Analiza de sânge care măsoară nivelul de vitamina D în sânge se numește 25-OH-vitamina D.
* Copii cu varsta între 0 şi 12 luni – 400 UI/zi
• Copii și adolescenți (1-18 ani): 600 UI/zi
• Adulți sub 70 de ani: 600 UI/zi
• Adulți cu vârsta de 70 de ani sau mai mult: 800-1000UI/zi (la recomandarea medicului: cel mult 1500UI/zi).
Vezi şi: Lipsa acestei vitamine te poate îngrăşa. Dr. Adina Alberts explică