7 probleme de sănătate stânjenitoare pe care nu trebuie să le neglijezi

1 aprilie 2022   Ce te doare

O mulţime de simptome jenante sunt ascunse sau trecute cu vederea, chiar dacă ar putea fi înlăturate cu uşurinţă. Uneori, acestea sunt ca un vârf unui iceberg şi indică o problemă serioasă de sănătate.

Există schimbări ale corpului care sunt apreciate, cum ar fi încărunţirea părului odată cu înaintarea în vârstă. Pe de altă parte, mirosurile respingătoare, scurgerile și alte neplăceri obişnuite după vârsta de 50 de ani sunt păstrate secrete. 2 din 3 persoane ar prefera să sufere în tăcere decât să discute despre aceste simptome cu un medic. În perioada în care internetul nu permitea accesul anonim la răspunsuri medicale, sondajele au indicat că afecțiunile jenante au fost motivul principal pentru care mulţi nu s-au prezentat la un consult medical atunci când știau că ar fi necesar.

Respiraţia urât mirositoare

Numită în termeni medicali halitoză, mirosul neplăcut al gurii sau gura uscată poate fi cauzată de anumite tratamente medicamentoase, cum ar fi antidepresivele, antialergicele şi cele pentru incontinenţa urinară, Parkinson sau hipertensiune. O altă cauză poate fi consumul de alimente care conțin sulf, ca usturoiul sau ceapa. Fumatul, consumul excesiv de cafea, dar şi cariile sau bolile gingiilor pot da respiraţie neplăcută. Găseşte cauza exactă, deoarece respirația urât mirositoare poate sta şi la baza unor afecţiuni renale, gastrointestinale, diabet zaharat, sinuzită, bronşită, infecție respiratorie.

Transpirația excesivă

Nu doar exercițiile fizice intense sau mâncarea picantă pot duce la transpiraţie în exces, ci şi unele afecțiuni. Acesta poate fi un simptom dat de menopauză, anxietate, diabet zaharat, anumite tipuri de cancer. Este un efect secundar al medicamentelor antidepresive, analgezice sau pentru tratarea bolii Alzheimer. Dacă transpiri abundent, treci peste reţineri şi adresează-te unui medic, pentru a elimina cauzele subiacente, ca infecțiile sau afecţiunile tiroidiene.

Flatulența

Anumite alimente pot favoriza apariţia unor gaze intestinale în exces, ceea ce duce la flatulenţă. Este vorba despre lactate, băuturi care conţin mult zahăr, soia, dar şi leguminoase, ca fasolea boabe, lintea. Această neplăcere se iveşte şi la cei care iau antibiotice sau care înghit mult aer când mănâncă sau fumează. În cazul în care problema devine cu adevărat deranjantă, testează-te pentru intoleranţă la lactoză şi află dacă nu cumva ai sindromul intestinului iritabil.

Picioare urât mirositoare

Transpiraţia în exces poate da şi această neplăcere a picioarelor urât mirositoare. Nu este, însă, o cauză unică. Printre alte motive se numără bolile tiroidiene, infecțiile fungice, anemia. Sigur că pot fi de vină şi purtarea încălţămintei strâmte, umede sau a unor şosete din materiale sintetic. Poţi aplica un antiperspirant şi în zona picioarelor. De asemenea, foloseşte șosete din bumbac.

Secreţii vaginale cu miros neplăcut

Alimente ca usturoiul, ceapa, sparanghelul pot provoca un miros vaginal bizar. Trebuie luate în calcul şi alte cauze posibile: bolile cu transmitere sexuală, precum clamidioza, ori un cancer de col uterin care se poate manifesta în unele cazuri prin acest miros care atrage atenţia. Poartă lenjerie de corp din bumbac pe care o schimbi zilnic, inclusiv după efort.

Citeşte şi: Secreţiile vaginale: ce este normal şi ce nu

Constipația

O constipaţie care persistă nu poate fi trecută cu vederea şi nici nu trebuie, pentru că poate fi semnul unor afecţiuni tiroidiene, diverticuloză colonică, tulburări gastrointestinale sau chiar cancer de colon. Constipaţia este şi o problemă frecventă a viitoarelor mămici, a lăuzelor, dar şi a femeilor care au atins etapa menopauzei când mușchii pelvieni se slăbesc, determinând modificarea colonului sigmoid, iar intestinul gros nu mai permite trecerea cu uşurinţă a scaunului.  

Citeşte şi: Obiceiul banal care poate cauza constipaţie. Sigur nu îl ştiai

Incontinenţa urinară

După naşterea naturală, la femei, mușchii pelvieni sunt mai slăbiți, ceea ce poate duce la urinare involuntară. În cazul bărbaților, prostata mărită sau o intervenție chirurgicală la nivelul prostatei conduc la incontinenţă urinară. Nu sunt singurele cauze ale aceste probleme. Şi infecţiile urinare, obezitatea, Alzheimer, diabetul zaharat sau scleroza multiplă se manifestă prin incontinenţă urinară. Ce poţi face este să reduci fumatul, consumul de alimente picante şi cofeină.

Citeşte şi: Ce soluţii moderne ai pentru incontinenţa urinară?

Info

Femeile sunt afectate de două ori mai mult decât bărbații de incontinenţă urinară.

Mai multe