Poate fi depistat cancerul de sânge prin analizele uzuale?

20 iunie 2022   Analize Medicale

Pentru diagnosticarea cu certitudine a cancerului de orice tip este nevoie de analize specifice precum biopsia. Uneori, analizele medicale de rutină pot însă ridica suspiciuni, caz în care medicul va recomanda teste suplimentare.

Analizele de sânge sunt testele de primă intenție când vine vorba de monitorizarea stării generale de sănătate. Numeroase dezechilibre în organism, anemia, infecțiile, inflamațiile, deshidratarea sunt câteva dintre problemele care sunt puse în evidență de testele sangvine.

Este ideal ca hemoleucograma completă să se facă anual, nu doar atunci când apar diverse simptome. De asemenea, este recomandată pentru monitorizarea unor tratamente și înainte de operație.

Hemoleucograma este cel mai utilizat test de laborator recomandat de medicul de familie sau medicul de specialitate în monitorizarea stării de sănătate. Hemoleucograma măsoară următorii parametri: numărul de globule roșii din sânge – eritrocite (RBC), numărul de globule albe din sânge sau leucocite (WBC), cantitatea totală de hemoglobină (HGB), procentul de globule roșii (hematocrit, HCT), media volumului globulelor (MCV), mărimea globulelor roșii, media globulară a hemoglobinei (MCH), concentraţia medie a hemoglobinei (MCHC), numărul de trombocite (PLT). Valorile hemoleucogramei diferă în funcţie de sexul și vârsta pacientului, dar și de anumite condiții precum: stare de șoc, vărsături, gradul de hidratare și de anumite tratamente urmate de pacient. În funcție de modificările hemogramei, se stabilește diagnosticul pentru numeroase boli: anemii, alergii, boli maligne, infecții acute sau cronice”, explică dr. Ramona Voicu, medic medicină generală.

CE MODIFICĂRI ALE HEMOLEUCOGRAMEI AR PUTEA FI SUGESTIVE PENTRU ACEASTĂ BOALĂ?

Dr. Andreea Alexandru, medic primar, cu dublă specializare în medicină de familie și de laborator, ne explică mai multe legate de acest subiect:

“Hemoleucograma completă este un test medical de rutină, care are ca scop monitorizarea stării generale de sănătate, dar este și una dintre analizele esențiale pentru stabilirea unui diagnostic, indiferent de tipul afecțiunii. Anumite modificări apărute la nivelul parametrilor hemoleucogramei pot ridica suspiciunea unei neoplazii hematologice.

Modificările la nivelul celulelor sanguine (eritrocite/hematii, leucocite, trombocite) pot fi sugestive pentru o neoplazie hematologică atât în cazul creșterilor, cât și în cazul scăderilor acestora. Dar aceste modificări pot apărea și în alte patologii non-neoplazice. Hemoleucograma completă ce evaluează toți parametrii, împreună cu examinarea unui frotiu de sânge periferic pentru morfologia celulelor sanguine, ridică anumite suspiciuni de diagnostic și ajută rapid la orientarea pacientului către o specialitate medicală – în cazul neoplaziilor hematologice, pacientul este direcționat către Hematologie clinică, unde se continuă investigațiile pentru punerea unui diagnostic”, explică dr. Andreea Alexandru.

Citeşte şi: De ce nu avem toţi aceeaşi grupă de sânge?

Mai multe