Ai obiceiul să dormi după-amiază? Află dacă este bine sau rău!
Mulți dorm după-amiază, mai ales în vacanță sau în zilele libere. Somnul după-amiaza are beneficiile sale, dar poate avea și unele efecte dăunătoare, scrie Health Shots.
Somnul „de frumusețe” ajută corpul să-și mențină energia dar nu trebuie să depășească 90 de minute. Foto: Shutterstock
În unele țări, să dormi dup-amiază este un stil de viață. Chiar și magazinele sutn închise câteva ore, tocmai pentru a respecta această rutină a oamenilor. Dacă ai încercat, probabil că te-ai simțit revigorat după somnul de la amiază. Iată când se paote transforma din bun, în dăunător, alături de medicul Navneet Sood, specialist citat de Health Shots
Reduce stresul
Citând o cercetare făcută în Japonia, dr. Sood spune că oamenii care lucrează până târziu, rămân treji mult timp, iar oboseala crește. De asemenea, nivelul de stres crește treptat. Într-o astfel de situație, să tragi un pui de somn în timpul zilei poate fi benefic pentru a reduce acest tip de stress și a te odihni mai bine.
Scade oboseala
În funcție de ciclul nostru circadian, putem să ne simțim obosiși la prânz, mai ales dacă avem obiceiul să ne trezim foarte devreme. Este dovedit că temperatura corpului scade ușor la fiecare 12 ore, semn al oboselii organismului. Acest lucru se paote îmtrâmpla după-amiaza și un pui de somn de cel mult 30 de minute poate ameliora oboseala într-o mare măsură.
Te ajută să fii prezent
Este dificil să rămâi la fel de concentrate pe durata intregii zile. Dr. Sood spune că toți simțim o descrețere a energiei după prânz, care se întâmplă în principal între orele 13:00 și 16:00. În acest timp, temperatura corpului scade ușor, apre o ușoară letargie și scade vigilența. Așadar, un pui de somn, ajută.
Dormitul după-amiaza nu este ideal
Oamenii care trag un pui de somn după-amiază au de câștigat, dar cei care chiar dorm după-amiaza, adică au un somn de 8 ore, pot să-și afecteze sănătatea pentru că acest lucru are impact negative asupra somnului pe timp de noapte
Dormitul pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de accident vascular cerebral cu peste 20 la sută, spun medici, dovadă fiind un studiu al Academiei Americane de Neurologie. S-a dezvăluit că persoanele care dorm la prânz mai mult de 90 de minute au un risc cu 25% mai mare de accident vascular cerebral. De asemenea, în studiu s-a mai relevat faptul că tulburări ale nivelului de colesterol pot fi asociate cu o durataă mai lungă de somn.
Lipsa somnului poate cauza multe probleme
Somnul excesiv nu este un obicei bun, dar și lipsa somnului poate cauza probleme. Nu este vorba doar de somnul de după-amiaza, dar stilul de viață al unor oameni este de așa natură încât pot dormi doar câteva ore în timpul nopții. Acest lucru poate fi foarte dăunător pentru sănătate și poate cauza diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, obezitate și chiar depresie.
Citește și Ce modalități naturale de a curăța plămânii există?