Iată cât de sănătoasă este varza roşie! Cum să o consumi pentru beneficii maxime
Cura cu salată de varză roşie este benefică şi celor cu obezitate sau cu un nivel crescut al colesterolului.
Pentru că are o bogăţie de compuşi binefăcători organismului, varza roşie ar trebui să se regăsească mai des în meniul nostru. Află ce conţine şi ce probleme de sănătate poate preveni sau „repara” această legumă!
Varza roşie este mai bogată nutriţional decât cea albă, implicit are mai multe beneficii pentru sănătate. Este o sursă excelentă de antioxidanți (în cantitate de aproape 4,5 ori mai mare decât în varza albă) și alți compuși vegetali benefici care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulelor. Este săracă în calorii şi bogată în vitaminele A, B6 şi B9, C, K, precum şi în calciu, fier, zinc, magneziu şi fosfor.
Antiinflamator natural
Inflamaţia cronică din organism contribuie la apariţia multor boli. În cadrul studiilor s-a observat că varza roşie are acţiune antiinflamatoare, graţie unui compus numit sulforafan. Chiar şi aplicarea de frunze de varză roşie pe piele are efect antiinflamator, ceea ce ajută în caz de artrită, după cum s-a constatat într-o cercetare. Aplicarea frunzelor de varză roşie le ajută pe tinerele mame să reducă durerea şi umflarea sânilor.
Ajută la asimilarea fierului
Persoanele care au anemie prin deficit de fier este bine să consume cât mai des varză roşie. Această legumă este sursă de fier, care, deşi se asmilează mai greu faţă de cel din carne, totuşi, prin compuşii săi, varza roşie combate anemia. În primul rând, este sursă de vitamina C, care contribuie la o mai bună absorbţie a fierului. O jumătate de cană de cană de varză roşie conţine 45% din doza zilnică necesară de vitamina C. În plus, este şi sursă de vitaminele B6 şi B9, implicate în producţia sau formarea globulelor roşii.
Combate constipaţia
Graţie conţinutului de fibre, varza roşie facilitează tranzitul intestinal, ceea ce aduce beneficii celor care se confruntă cu constipaţie. În proporţie de 70% din fibrele conținute de varză sunt insolubile, care cresc volumul scaunelor și ajută alimentele să se deplaseze mai ușor prin intestin, reducând riscul de constipație. Restul de 30% sunt fibre solubile, care sunt „hrană” pentru bacteriile benefice din intestine. Compuşii din varza roşie, printre care suforafanul şi antocienii, pot oferi protecţie contra cancerelor digestive.
Vezi şi: Cum te ajută compresele cu varză. Remediul bunicii chiar funcţionează
Poate ţine departe infarctul
Antocienii, compuşii din varza roşie care îi conferă culoarea specifică, sunt antioxidanţi care contribuie la menţinerea săbătăţii cardiovasculare. În cadrul unui studiu s-a observat că femeile care consumă alimente bogate în antocieni au un risc de până la 32% mai mic de a face infarct. De asemenea, antocienii pot ajuta la scăderea hipertensiunii. Varza roşie conține peste 36 de tipuri de antocieni, ceea ce o face o sursă excelentă a acestui compus sănătos pentru inimă.
Menţine sănătatea oaselor
Varza roşie conţine mai mulţi compuşi implicaţi în menţinerea sănătăţii sistemului osos. Printre aceştia, se numără vitaminele C şi K, precum şi calciul, manganul şi zincul.
Cum se consumă
SUCUL de varză roşie se obţine cu storcătorul centrifugal. După ce este spălată, se taie în bucăţi mai mici, care se pun în storcător. Poţi bea zilnic 400 - 600 ml de vară roşie, în cure se 3 săptămâni. După o pauză de 2 săptămâni, cura se poate relua.
SALATA se prepară din frunzele de varză roşie tăiate mărunt, sare, ulei presat la rece şi oţet sau lămâie. Se consumă cât mai repede, pentru a nu oxida. Dacă se ţine cură, aceasta poate dura 1 lună, timp în care se consumă zilnic 300 g de salată pe zi. Pentru a preveni balonarea, poţi adăuga în salată puţin chimen, fenicul sau anason.
Cura cu varză roşie nu este indicată celor cu sindromul intestinului iritabil sau care au simptome precum diareea sau flatulenţa.
CATAPLASMELE de varză roşie au calităţi antiinflamatoare şi antialergice. Pentru acestea, se zdrobesc foile de varză, apoi se pun pe locul afectat şi se prind cu un tifon curat. Se lasă până la 4 ore.