Leacurile din salcâm calmează gastrita. Cum se prepară
Cu un parfum inconfundabil, florile de salcâm au şi numeroase proprietăţi terapeutice. Fie că vrei să ameliorezi arsurile gastrice, tusea sau migrenele, acest remediu îţi este de ajutor.
Originar din America, salcâmul este un arbore destul de des întâlnit în ţara noastră, mai ales în zonele de câmpie şi de deal. Din punct de vedere fitoterapeutic, sunt valorificate florile, uneori şi scoarţa. Grupate sub formă de ciorchine, florile au un miros plăcut şi un gust dulceag. Florile se culeg în lunile mai - iunie şi se usucă la soare, pe coli albe de hârtie. După uscare, este bine să fie păstrate în pungi de hârtie sau în săculeţi de tifon. Substanţele active, care recomandă folosirea salcâmului în ameliorarea problemelor de sănătate diverse, sunt robinina, acaciina, uleiul volatil, acidul clorogenic şi acidul cafeic.
Scad secreţia gastrică acidă
„Florile de salcâm, administrate intern, au acţiune calmantă, antispastică şi de diminuare a secreţiei gastrice acide”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie. Neplăceri precum gastritele, durerile abdominale, ulcerul şi boala de reflux se pot ameliora cu ajutorul tratamentelor pe bază de flori de salcâm. În astfel de probleme se poate consuma infuzia obţinută şi 1 lingură de plantă la 1 cană cu apă. Se pot bea 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale.
În tratamentul gastritelor hiperacide şi al ulcerului gastric sau duodenal, se poate lua 1 linguriţă cu pulbere de flori de salcâm, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. Cura se poate face 1 lună şi se poate repeta după o pauză de 21 de zile.
„Ca pansament gastric, se utilizează florile de salcâm, sub formă de pulbere sau de flori mărunţite, care se administrează pe stomacul gol, câte 1 linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic şi alcalinizant: salcâm, zmeur, lemn-dulce, dud şi muşeţel”, explică dr. Ruxandra Constantina.
În constipaţie, poate oferi alinare pasta de flori de salcâm. Remediul se obţine din 10 linguri de flori de salcâm uscate, mărunţite şi amestecate cu 5 linguri de miere. Se ia câte 1 linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol.
Antitusiv natural
Robinina şi acaciina precum şi uleiul volatil din salcâm ajută la calmarea acceselor de tuse. Florile de salcâm pot aduce alinare şi în boli ale aparatului respirator precum laringite, faringite, bronşite, traheite, pneumonii şi astm bronşic. Se consumă 3 căni de infuzie de flori de salcâm pe zi.
Citeşte şi: 7 leacuri de ajutor în caz de arsuri solare
Alungă migrenele şi insomniile
Dacă te confrunţi cu dureri de cap mai ales pe fond de oboseală, infuzia din flori de salcâm îţi poate fi de ajutor. Prepară o infuzie din 3 linguriţe de flori uscate de salcâm, pe care le laşi 10 minute la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Remediul te ajută şi în cazul în care migrenele sunt însoţite de greaţă.
Dacă te confunţi cu insomnii, cu nelinişte sau anxietate, bea seara o cană cu ceai de salcâm, care are proprietatea de a reduce tensiunea nervoasă. Poţi completa efectul relaxant şi cu ajutorul băilor generale cu flori de salcâm. Pentru acestea, adaugă în apa de baie flori de salcâm.
În caz de insomnie, prepară o salată-somnifer cu flori de salcâm proaspete. Amestecă 2 ciorchini de flori de salcâm cu 1 măr ras şi 2 linguriţe de miere. Consumă cu câteva ore înainte de culcare.
În caz de nevralgie dentară, se poate aplica local o compresă cu tinctură de salcâm.
În candidoză şi vaginite, se fac băi de şezut: în 5 litri de apă caldă se adaugă 15 picături de tinctură de salcâm. Tratamentul se face cel puţin 10 seri la rând.
Ce beneficii are mierea de salcâm
Este mierea cea mai dulce, datorită conţinutului mai mare de fructoză, motiv pentru care se cristalizează mai greu. Mierea de salcâm este recomandată pentru creşterea poftei de mâncare, fiind un excelent tonic pentru copiii aflaţi în convalescenţă. Are acţiune revitalizantă, vitaminizantă şi mineralizantă, fiind un tonic general. De asemenea, ajută la calmarea tusei şi a nevrozelor.