Ginkgo biloba: ce beneficii importante are

1 iulie 2022   Remedii naturiste

Cea mai veche specie de arbore din lume, ginkgo biloba este un copac care crește în China din timpuri imemoriale. În medicina tradițională chineză frunzele plantei sunt intens folosite, pentru îmbunătățirea capacității de concentrare la tineri și tratarea tulburările de memorie la vârstnici.

Extractul de ginkgo biloba este colectat din frunzele verzi ale plantei și se găsește, de regulă, sub formă de capsule și fiole. Foto: Shutterstock

Îmbunătățește atenția

O cercetare efectuată pe copiii diagnosticați cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) arată că administrarea a 80-200 mg pe zi de ginkgo biloba într-o cură de 6 săptămâni îmbunătățește circulația la nivelul creierului. Principiile active ale plantei sunt ginkgolidele și polifenolii - în special flavonoidele, antioxidanți care tonifică vasele de sânge de la nivelul creierului, facilitând în acest fel oxigenarea și alimentarea lui. Acest efect de stimulare a atenției durează până la 2,5 ore după administrarea extractului.

Protejează inima

Potrivit oamenilor de știință, extractul de ginkgo biloba are efect vasodilatator, scăzând tensiunea arterială și riscul unui atac de cord la persoanele cu probleme cardiace. Mai mult, flavonoidele, substanțele care se găsesc în frunzele acestui arbore, împiedică depunerea colesterolului și a trigliceridelor pe pereții arterelor. Specialiștii subliniază că planta este recomandată și în profilaxia accidentelor vasculare și aterosclerozei. În acest sens, se administrează câte 1 comprimat (40-60 mg de extract), de 3 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză. Tratamentul se poate repeta ulterior.

Adjuvant în boala Alzheimer

Gingko biloba este utilizată pe scară largă în Europa pentru tratarea demenței, studiile recente indicând că îmbunătățește funcția cognitivă și protejează creierul de leziuni neuronale. Planta are capacitatea de a reduce anxietatea, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer, cât și declinul cognitiv care apare pe măsură ce îmbătrânim. În plus, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare, atât la persoanele tinere, cât și la cele de vârsta a treia, și reduce tulburările de dispoziție. Pentru rezultate optime, se recomandă o cură de 4-18 săptămâni, timp în care se administrează câte 1 comprimat (40-60 mg de extract), de 3 ori pe zi.

Atenție!

Extractul de ginkgo biloba poate interacționa cu alte medicamente, așa că nu-l lua decât după ce consulți medicul.

Citeşte şi: Plante care îmbunătăţesc circulaţia cerebrală

Atenuează zgomotele în urechi

În urma analizării a 8 studii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că zgomotele în urechi (tinutus) pot fi tratate cu succes cu ginkgo biloba. Tinutusul este adesea numit „sunet în urechi” și poate fi perceput ca un șuierat. Într-un studiu efectuat de oameni de știință germani, 60 de pacienți cu tinitus cronic au primit timp de 10 zile perfuzii cu 200 mg de ginkgo biloba. Apoi, aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri. Unul dintre ele a primit placebo, iar celălalt 80 de mg de ginkgo biloba, de 2 ori pe zi, 12 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că simptomele tinitusului s-au ameliorat la bolnavii care au primit ginkgo biloba. Și într-o cercetare efectuată în Franța pe 103 pacienți cu tinitus, extractul de ginkgo biloba s-a dovedit benefic pentru bolnavi. Dacă te confrunți cu această problemă, ia câte 1 comprimat (40 mg de extract) de ginkgo biloba, de 4 ori pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de 30 de zile de pauză.

Tratament natural pentru vitiligo

Vitiligo este o tulburare în care melanocitele, celulele care conferă culoare pielii, sunt distruse. Astfel, apar pete albe, pe diferite zone ale corpului. Se consideră că stresul oxidativ este unul dintre factorii favorizanți ai acestei probleme dermatologice. Oamenii de știință spun că antioxidanții din ginkgo biloba încetinesc evoluției bolii. Pentru o repigmentare parțială a pielii, se consumă 1 comprimat de extract de ginkgo biloba, de 3 ori pe zi, în cure de 90 de zile, urmate de 30 de zile pauză.

Extractul de ginkgo biloba se folosește și în tratarea acrocianozei, o boală a bătrâneții, care se manifestă prin aspect vânăt permanent a extremităților.

Are și contraindicații

Dacă urmezi un tratament cu ibuprofen, evită extractul de ginkgo biloba, căci poate crește riscul de hemoragie internă. Pacienții cu tulburări de circulație a sângelui sau cei care iau anticoagulante, cum este aspirina, se pot confrunta cu greaţă, diaree, amețeală, dureri de cap sau vărsături. Totodată, extractul de ginkgo biloba nu trebuie administrat de cei care iau psihotrope de sinteză, precum prozac, zoloft, paxil etc., căci poate da probleme cardiovasculare și neurologice grave.

Mai multe