Cele mai bune plante pentru imunitate. Te ajută să combaţi infecţiile

17 noiembrie 2022   Remedii naturiste

Fie că vrei să previi, fie eşti bolnav şi vrei să te însănătoşeşti mai repede, plantele îţi sunt de un real folos în susţinerea imunităţii, în completarea unei alimentaţii echilibrate.

Ghimbirul

Când vine vorba de tratarea unei răceli comune, ghimbirul este un remediu care poate aduce alinare. Într-un articol publicat în „Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă”, cercetătorii au arătat că proprietățile antiinflamatoare puternice ale ghimbirului ajută la combaterea răcealii sau a gripei. Deoarece inflamaţia poate afecta răspunsul imunitar, ghimbirul poate ajuta la creşterea imunităţii. „Ghimbirul este o sursă excelentă de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6, fiind adesea administrat pentru tratamentul astmului sau al tusei expectorante, fiind un bun descongestionant al căilor respiratorii. Poate acţiona şi ca antiinflamator, reducând febra. În plus, ghimbirul are efect tonic, energizant, stimulând refacerea organismului”, explică dr. Mirela Mihăilă, medic medicină generală, competenţe în homeopatie clinică, acupunctură, fitoterapie, Veroniki Life.

Administrare: Poţi consuma ghimbir sub formă de ceai, care se prepară din 2 feliuţe de rădăcină de ghimbir (sau 1 linguriţă pulbere) şi 250 ml de apă, care se fierbe. Când apa dă în clocot, se adaugă ghimbirul tăiat ori dat pe răzătoare, se mai fierbe 5 minute, apoi se strecoară.

Turmeric

Mai mult decât un simplu condiment, turmericul conţine un compus antiinflamator puternic numit curcumină, care îi dă şi nuanţa intensă. Potrivit unui studiu publicat în „Jurnalul de Imunologie Clinică”, curcumina activează producţia de celule T, care au rol important în imunitate. Turmericul este antiinflamator natural, are proprietăţi antivirale şi antimicrobiene naturale, susţinând imunitatea.

Administrare: Turmericul poate fi consumat sub formă de pulbere (disponibilă în farmacii), prin adăugarea lui în orez, în lapte, în sucurile naturale. Este disponibil şi sub formă de capsule (se consumă 1 capsulă pe zi, după masa principală).

Vezi şi: 7 motive să consumi turmeric, remediu valoros pentru sănătate

Ceaiul verde

Apeciat pentru numeroasele calităţi, ceaiul verde este un leac care are beneficii şi în caz de răceală. Conţine flavonoide, compus cu acţiune antioxidantă, care întăreşte imunitatea şi are efect antiinflamator. Catehinele prezente din abundenţă în ceaiul verde au efecte antibacteriene şi antivirale, fiind eficiente inclusiv împotriva virusului gripal.

Administrare: Se infuzează 1 linguriţă de ceai verde la 1 ceşcuţă cu apă de 60 - 70 de grade Celsius, 2-3 minute. Ceaiul verde este disponibil şi sub formă de capsule, din care se administrează 1 pe zi, dar nu perioade îndelungate.

Echinacea

Aliat clasic al imunităţii, echinacea este o plantă ale cărei calităţi au fost demonstrate. În componenţa ei se găsesc alchilamide (care determină globulele albe să prevină dezvoltarea microbilor), polizaharide (stimulează producţia de anticorpi) şi compuşi fenolici, care „dirijează” diferitele componente ale sistemului imunitar.

Administrare: Pentru susţinerea imunităţii, se poate face o cură cu extract standardizat din părți aeriene de echinacea, sub formă de capsule (se administrează 1 pe zi, în timpul meselor). Se poate consuma şi ca infuzie (1 lingură de plantă se adaugă la 250 ml de apă clocotită şi se infuzează 15 minute). Se consumă 3 căni pe zi.

Astragalusul

Jacques Fleurentin, fitoterapeut citat de doctissimo.fr, recomandă astragalusul pentru susţinerea sistemului imunitar. Plantă folosită în special în medicina tradiţională chineză, astragalusul este un tonic pentru organism, studiile demonstrând că are calităţi antiinflamatoare. Planta susţine producţia de interferon, are acţiune antivirală, antibacteriană, antimicotică şi antialergică.

Administrare: Astragalusul se poate administra sub formă de capsule, de 2 ori pe zi.

Cum acţionează ciupercile medicinale

Anumite tipuri de ciuperci, cunoscute ca medicinale, - Maitake, Reishi și Shiitake -, pot susţine activitatea sistemului imunitar. De pildă, ciupercile Shiitake conţine proteine, aminoacizi esenţiali, fibre, acizi graşi nesaturaţi, vitamine (A, B, C, D, E), minerale (seleniu, fier, zinc, cupru, calciu, potasiu), enzime. Lentinanul din Shiitake este o polizaharidă care stimulează producţia de limfocite T şi celule Natural Killers (natural ucigaşe), implicate în apararea organismului. Ciupercile Shiitake pot fi administrate sub formă de capsule (1 de 3 ori pe zi).

Mai multe