Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suc de ceapă
Bogat în minerale și vitamine, sucul de ceapă stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor, îmbunătățește digestia, susține sănătatea inimii, iar beneficiile nu se opresc aici.
Ceapa face parte din familia Allium, alături de usturoi, praz și arpagic. Consumul de ceapă aduce beneficii organismului, deoarece este săracă în calorii, dar bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Această legumă conține: vitaminele A, B9 și B6, C, fibre, carbohidrați, proteine, potasiu, calciu, crom, magneziu, mangan, fosfor, sulf, quercetină și antocianine. Proprietățile cepei sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, de pe vremea când se folosea ca remediu pentru tratarea durerilor de cap. În medicina alternativă, cu această legumă se pot face sucuri, care au proprietăți importante, așa cum sunt cele antiinflamatoare și antioxidante.
Scade tensiunea
Fiind bogat în antioxidanți, precum quercetina, sucul de ceapă ajută la scăderea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă. De asemenea, ceapa scade nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și, totodată, nivelul de colesterol total. În plus, sulful, cromul, vitaminele din grupul B și antioxidanții întăresc sistemul cardiovascular, previn inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge.
Vezi şi: Ceapa, leacul bun în răceală, dar şi în boli grave. Află cum să o consumi!
Benefic pentru oase
Studiile au arătat că femeile de vârstă mijlocie și cele aflate în perioada postmenopauzei, care au consumat 100 ml de suc de ceapă zilnic, timp de 8 săptămâni, s-au bucurat de oase puternice. Mai mult, cercetările spun că femeile care consumă frecvent ceapă își reduc riscul de fractură la șold cu 20%. Acest lucru este pus pe seama faptului că această legumă ajută la reducerea stresului oxidativ, la creșterea nivelului de antioxidanți și la prevenirea pierderii de masă osoasă, ceea ce previne osteoporoza.
Menţine sănătatea digestivă
Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, substanțe care susțin sănătatea digestivă. Pe de o parte, fibrele stimulează digestia, pe cealaltă parte, prebioticele întăresc sănătatea intestinală, imunitatea și reduc posibilele inflamații. De asemenea, consumul de prebiotice ajută la creșterea probioticelor, care la rândul lor, susțin sănătatea digestivă.
Pentru eliminarea viermilor intestinali, adaugă într-un pahar cu lapte 1 lingură cu suc de ceapă. Băutura se consumă dimineața și seara, 10 zile.
Susţine imunitatea
Consumul de ceapă întărește sistemul imunitar, calitate datorată vitaminelor A, D și antioxidanților. Un sistem imunitar mai bun înseamnă și un organism mai bine apărat de răceli și gripe. Dacă te confrunți cu tuse sau febră, curăță și toacă o ceapă și las-o peste noapte într-un pahar cu apă. Se ia câteva înghițituri din acest suc dimineața și pe parcursul zilei, la 1-2 ore de pauză.
Ce alte beneficii aduce
Consumul de ceapă poate fi un remediu excelent pentru:
• Căderea părului și probleme ale pielii, cum ar fi inflamația și acneea;
• Pierderea în greutate. Se consumă suc de ceapă neîndulcit, dimineața;
• Sănătatea dentară, deoarece poate ucide germenii din gură.
Cum îl prepari
Pentru 600 ml de suc, ai nevoie de 1 kg de ceapă. Cureți ceapa, o speli și o dai prin storcătorul de fructe. Sucul îl pui într-un recipient din sticlă și îl păstrezi la frigider. Se administrează câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale sau în funcție de recomandările medicului tău. Opțional, pentru un gust mai bun, poți să adaugi puţină miere.