Această plantă îţi face bine dacă ai hipertensiune sau probleme cu bila!

5 decembrie 2022   Remedii naturiste

Cu flori purpurii, violet sau albe, fumărița a atras atenția oamenilor, care au descoperit, în timp, că planta nu este doar o buruiană care crește printre semănături. Remediile din fumăriță ajută mult când activitatea ficatului este îngreunată, în hipertensiune şi herpes.

Fumariţa este o plantă cu multe beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock

Numită în popor și fierea-pământului sau gușa-porumbelului, fumărița este la vedere pe câmpuri, pe garduri vii, pe ziduri și crește toată vara, până târziu, în septembrie. Planta este bogată în flavonoizi, tanin și rășini, elemente ce susțin sănătatea hepatobiliară. Remediile din fumăriță pot fi eficiente și în anemie, dischinezie biliară, boli ale pielii, gingivite.

În medicina naturistă, de la această plantă, se utilizează părțile aeriene, care se recoltează în timpul înfloririi (mai-septembrie). Acestea se usucă la umbră, în strat subțire. De obicei, fumărița aduce beneficii pentru sănătate, consumată sub formă de suc, aproximativ 60 ml, în cure de 2-3 luni, de sirop – 1-2 linguri pe zi, la copii –, de infuzie (2 linguri cu vârf de plantă uscată și mărunţită la 500 ml de apă), de tinctură, de decoct (1 linguriță de plantă și 300 ml de apă se fierb 7 minute).

De ajutor în dischinezie biliară

În caz de probleme biliare, cum este dischinezia acută și cronică, dar și pentru creșterea diurezei, eliminarea toxinelor din organism, mizează pe remediile din fumăriță. Pentru infuzie ai nevoie de 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită la 100 ml de apă clocotită, amestec ce se lasă la infuzat 10-15 minute. Pentru un plus de efect, lichidul se bea cu înghițituri rare. Și sucul din planta proaspătă ameliorează sănătatea biliară (60 - 100 ml) – se obține prin stoarcere cu ajutorul unui storcător. Poți încerca și extractul lichid, pe care îl găsești în magazinele naturiste. Se iau 40-50 de picături înainte de masă, 15 zile.

Siropul de fumăriță este benefic și pentru eliminarea calculilor biliari – 1 linguriță după mesele principale. Îl poți prepara dintr-un litru de infuzie și 500 g de zahăr; se fierbe până se îngroașă și capătă consistență de sirop.

Vezi şi: Cele mai bune remedii naturale pentru bolile biliare

Util în caz de herpes

Tinctura din fumăriță este adjuvant în tratarea herpesului bucal. În acest scop, se iau 25 de picături de 3 ori pe zi, 10 zile, după care se face o pauză de 10 zile. Continuă tratamentul pe o perioadă de 3 luni. Extern, este indicat să aplici pe zona cu probleme decoct din 1 linguriță de plantă și 300 ml de apă, fiert cel puțin 5 minute. Poți folosi și alifie, pe care o prepari dintr-o lingură de pulbere de plantă uscată amestecată cu 4 linguri de vaselină (găsești în farmacie) și o aplici pe zona afectată de herpes de câteva ori pe zi.

Leac în hipertensiune

Cu proprietăți antispastice și sedative, fumărița poate fi un aliat în caz de hipertensiune. Remediile din această plantă pot ajuta la scăderea tensiunii arterale și la diminuarea crizelor de astm. Mai mult, substanțele active din fumăriță pot contribui la restabilirea circulației sangvine după atacuri de cord. Se recomandă infuzia dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită la 200 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat 10-15 minute, apoi se bea fracționat pe parcursul zilei. Tratamentul se administrează nu mai mult de 10 zile.

Benefică în gingivită

Afecțiunile dentare pot fi ameliorate cu preparate din această buruiană prețioasă pentru sănătate. În caz de gingivă și pulpită –inflamația pulpei dentare –, poţi face gargară cu decoct dintr-o lingură de plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă, fiert 5 minute și lasă acoperit un sfert de oră. Este bine să clătești gura cu acest ceai de 2-3 ori pe zi, din care o dată seara, înainte de culcare.

Contraindicații

Dacă iei medicamente pentru inimă sau pentru combaterea hipertensiunii, cere avizul medicului să utilizezi remedii cu fumăriță. Planta nu este recomandată în sarcină sau alăptare.

Mai multe