Infecţii ale gravidei care pot afecta grav fătul

6 martie 2023   Sarcină

În sarcină, infecțiile nediagnosicate și netratate pot leza atât starea de sănătate a viitoarei mame, cât și a bebelușului. De aceea, este bine să le cunoști și să știi cum să le previi.

Este important ca gravidele şi femeile care intenționează să rămână însărcinate să acorde mai multă atenție sănătăţii. Pentru prevenirea infecțiilor, dr. Monica Eremia le recomandă viitoarelor mame să meargă regulat la medicul ginecolog și să se informeze cu privire la bolile cu transmitere sexuală. La fel de importante sunt analizele, ecografiile și vaccinurile recomandate de medic, mișcare regulată, eliminarea alcoolului, fumatului și evitarea produselor  alimentare procesate. Postnatal, sunt esențiale vizitele regulate la medicul de familie și la pediatru, precum și alăptarea exclusivă pentru minimum 1 an.

Toxoplasmoza

Una dintre infecțiile care pot fi transmise fătului este toxoplasmoza, provocată de parazitul Toxoplasma gondii. Se poate intra în contact cu acest parazit prin consumul de carne nepreparată suficient termic și prin consumul de apă contaminată. De asemenea, infecția poate fi transmisă și de către pisici. Dacă ești însărcinată, evită să cureți litiera piscii și stai departe de animalele bolnave. Infecția cu toxoplasmoza provoacă simptome asemănătoare gripei, dar majoritatea persoanelor nu dezvoltă semne. Netratată, poate duce la avort spontan, la defecte congenitale și chiar la decesul viitorului bebeluș.

Varicela 

Contractat în perioada sarcinii, virusul varicelo-zosterian, care provoacă varicelă, poate fi foarte periculos pentru făt. Acesta poate cauza defecte congenitale precum  tulburări de vedere, retard mintal, probleme de creștere sau dezvoltare insuficientă a craniului. Dacă nu ai avut niciodată varicelă și intri în contact cu o persoană care are, cere imediat sfatul medicului!

Vezi şi: Orice gravidă trebuie să evite aceste obiceiuri. Pot afecta sarcina!

Infecția cu citomegalovirus

Copiii ale căror mame au fost infectate cu citomegalovirus în sarcină pot avea diverse probleme precum pierderea auzului, deficiențele de vedere şi retardul de creştere. În plus, infecția crește riscul de diabet și de osteoporoză. Poți reduce riscul de a te infecta prin spălarea regulată a mâinilor cu apă fierbinte și săpun, prin evitarea schimbului de obiecte personale și prin efectuarea testului de sânge recomandat de medic.

Herpesul genital

Infecția se transmite în urma unui contact sexual cu o persoană infectată cu virusul herpes simplex. Printre simptomele care apar se numără veziculele pline cu lichid la nivelul organelor genitale, dureri sau mâncărimi în zona genitală și secreții neobișnuite. În cazul gravidelor cu herpes genital,  pot să apară avortul spontan şi malformaţiile fătului.

Vezi şi: Cum arată leziunile de herpes genital. Ce simptome are boala

Sfatul specialistului

Dr. Monica Eremia, medic primar obstetrică și ginecologie, București

Infecțiile ce se transmit în timpul sarcinii, prin intermediul placentei, sunt provocate de virusuri (virusul rubeolic, citomegalovirusul, HIV, varicelos), bacterii (ce provoacă sifilis, listerioză) sau paraziți (toxoplasma, malaria). Infecțiile ce se transmit în timpul travaliului, prin expunerea la agenții infecțiosi materni, pot fi de cauză bacteriană (chlamydia, streptococul de grup B, mycoplasma) sau virală (herpes, HPV, HIV, hepatita B și C). Diagnosticul și tratamentul implică o echipă multidisciplinară, ce include: medicul obstetrician, specialistul de medicină materno-fetală, medicul de familie, medicul infecționist, parazitolog și neonatolog.  

Mai multe