Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc şi eu pe tata! Ce efect are staţiunea în tratarea infertilităţii

28 septembrie 2022   Sarcină

Se ştie în popor că Sovata este staţiunea căutată de cuplurile care îşi doresc copii, de unde şi celebra frază „Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc şi eu pe tata!”.

Stațiunea Sovata este renumită pentru tratamentele pentru fertilitate încă de la începutul secolului trecut. „Băile sărate și nămolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase persoane să devină mame. De asemenea, de mare ajutor este climatul blând, ușor sedativ din stațiune. Tot aici, stresul, un prim factor al infertilităţii, poate fi rezolvat în timpul curei balneare. În plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflamator asupra zonei pelvine. Se știe că inflamația peste anumite limite este dăunătoare. Afecțiuni precum vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent întâlnite, se asociază în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care împiedică nidarea. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamația peste limitele fiziologice, poate fi tratată cu succes la Sovata.”, explică dr. George Vasilescu, medic ginecolog.

Vezi şi: Ce anunță pofta de dulce. Explicațiile medicului

Cine se poate trata la Sovata

 „Persoanele care doresc obținerea unei sarcini prin metode naturale, simple; persoanele care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni înghețați), șansele de reușită crescând în aceste cazuri simțitor. Important! Și bărbații pot fi ajutați la Sovata prin terapii naturale din plante, relaxare și momente de liniște”, explică dr. George Vasilescu.

Când vorbim de infertilitate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră infertilitatea o patologie și o definește ca absența concepției după 12/24 de luni de raporturi sexuale regulate neprotejate. Însă diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri o adevărată sentință la tristete și deprimare.

 În prezent, stilul de viață alert si stresul își pun amprenta asupra întregului organism, infertilitatea fiind unul dintre inamicii tăcuți, deseori descoperiți prea tarziu. Partea bună? Există speranțe! Așa ne asigură medicii, dar cu o singură condiție: Vizita la medicul specialist în infertilitate nu trebuie amânată!

  „Un cuplu care are o viață intimă regulată, și care nu obține o sarcină după un an de încercări, poate fi încadrat ca infertil. Urmează apoi o etapă importantă în ceea ce privește acest diagnostic, și anume stabilirea cauzelor, care pot apărea ca urmare a unor probleme masculine, feminine sau mixte. De regulă, după ce se ține cont de unele sfaturi și se urmează tratamente specifice, cuplul obține o sarcină. În acest caz, diagnosticul inițial se schimbă cu cel de hipofertilitate. Nuanțarea trebuie să fie clară: infertilitatea se poate exprima numai atunci când cauzele ce o produc sunt clare, ușor de pus în evidență și ireversibile.”, explică medicul ginecolog George Vasilescu.

Mai multe